Politikerne må kutte uten å skape inntrykk av at de helst bruker pengene på seg selv

Rådhuset i Bodø.

Rådhuset i Bodø. Foto:

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Folk i Salten er forbanna. Ja, folk i hele Nord-Norge er forbanna. Årsaken er enkel; tilbud og støtteordninger folk er vante til kuttes over en lav sko.

Bare i løpet av de siste par dagene har vi sett fakkeltog mot nedlegging av linjer på Fauske videregående, fortvilte lærere og foreldre i Bodø som frykter at nødvendig skoleutbedring utsettes og at forbauselse i resten av landsdelen over at Nordland fylkeskommune kutter i støtten til Nordnorsk reiseliv.

Går vi litt lenger tilbake har man tent fakler i Hamarøy, Steigen, Nesna og Sandnessjøen også. Framtidsoptimisme er i løpet av kort tid erstattet med frykt i mange lokalsamfunn, og det stiller våre lokalpolitikere overfor helt spesielle utfordringer.

La oss ta situasjonen ved flere skoler i Bodø som eksempel. Den er i realiteten uholdbar, med et fysisk arbeidsmiljø ingen andre enn unge, maktesløse elever ville funnet seg i.

Ja, å gå på skoler som Østbyen og Alstad kan være direkte helseskadelig. Dette er noe også politikerne er klare over, i hvert fall etter at de selv besøkte Østbyen torsdag kveld.

Likevel legger rådmannens forslag til budsjett opp til at helt nødvendige oppgraderinger utsettes. Slik det har skjedd flere ganger før.

Sett ut fra Bodø kommunes økonomiske situasjon kan det hende dette er kutt som vil smerte mindre enn andre kutt, som må foretas i stedet om skolene får sin oppgradering.

Men det vil sende et merkelig signal, siden politikerne selv nylig investerte tungt i nytt rådhus, et bygg som gir dem selv og deres nærmeste administrasjon mye bedre arbeidsforhold.

Da å skulle nekte elevene i Bodø-skolen det samme vil befeste inntrykket av at politikerne heller bruker penger på seg selv enn kommunens innbyggere.

Det er nemlig og ikke slik at de kutt som nå må foretas skjer i et vakuum; de vil alltid sammenlignes med hva politikerne har – og ikke har – brukt penger på i gode tider.

Det samme skjer på fylkesnivå, der flere i indre Salten har påpekt at politikerne inntil nylig var villig til å bruke store summer på en ny skole i Bodø.

Nå er også de planene skrinlagte på grunn av økonomien, men det stiller i det minste fylkespolitikerne overfor et kommunikasjonsproblem.

Det gjør det også fristende å reversere kuttene, og satse på at økonomien blir bedre enn man har trodd. Det vil være en farlig vei å gå.

Verken fylket eller kommunene har råd til å utsette sin kutt, det handler om å finne de kuttene som smerter minst. Uten at man undergraver deres legitimitet.

Det er en ekstremt utfordrende oppgave, og krever at kjepphester legges til side, til fordel for samlede løsninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken