Alle bør foreta en grundig evaluering av lønna for politikerne i sin kommune

Av
DEL

LederPå kommende kommunestyremøte i Fauske kommer antakelig nyvalgt ordfører Maren Rendall Berg (Sp) til å be om at hennes lønn reduseres.

Til AN sier hun at man jo må ha «noe lønn» for å være ordfører, men at lønna ikke må være så stor at den i seg selv motiverer noen til å ta ordførervervet, eller andre politiske verv.

Selv vil hun gå opp rundt en halv million kroner i forhold til sin tidligere jobb. Slik sett er det forståelig at Rendell Berg mener hun kan klare seg med noe mindre.

At Fauske kommune også er i en dyp økonomisk krise og på vei inn på Robek-lista, gjør også den nye ordførerens utspill prisverdig. I en slik situasjon må kommunen se på alle utgiftsposter, også de som går til politisk arbeid.

Om dette er et initiativ alle andre ordførere, eller lønna lokalpolitikere bør følge opp er en annen sak.

Ansvaret er ulikt, noen må allerede gå ned i lønn for å bli ordfører og i noen kommuner er økonomien så god at man tåler høyere lønninger.

Og selv om lønna i seg selv ikke bør motivere noen til å bli politiker, bør den heller ikke demotivere dyktige folk for mye, ved at de må gå enda kraftigere ned i lønn.

Likevel er det et faktum at mange av ordførerne i Salten, ifølge tall i gårsdagens AN, tjener bedre enn våre stortingsrepresentanter. Hvorvidt alle har et større ansvar eller arbeidspress enn dem er et åpent spørsmål.

De andre kommunene bør derfor ta initiativet fra Fauske på alvor, og foreta en grundig evaluering av avlønningsnivået i sin kommune.

Knapt noen av dem slipper unna kutt denne høsten, kutt som vil svi for innbyggerne. Disse kuttene vil utvilsomt få større legitimitet om man også strammer inn på den pengebruken som mest direkte angår politikerne selv.

Hvis ikke vil den eksisterende politikerforakten i vårt samfunn raskt vokse og spre seg.

Ifølge en fersk undersøkelse i regi av Direktoratet for forvaltning og IKT er befolkningens tillit til politikerne alt på et rekordlavt nivå.

På spørsmålet om hvor stor tillit de har til at politikerne på Stortinget arbeider for innbyggernes beste svarer bare 46 av 100 ja. 56 svarte ja i 2013.

Selv om tilliten fremdeles er høyere enn i andre land, er den fallende tendensen bekymringsfull. Og et uttrykk for noe vi stadig oftere hører; politikerne er mer opptatt av å kare goder til seg selv, enn hjelpe innbyggerne.

Tradisjonelt har velgerne hatt størst tillit til lokalpolitikerne. Om den tilliten også begynner å falle, undergraves legitimiteten til lokaldemokratiet.

Å redusere lønnsnivået for politikerne vil ikke nødvendigvis snu utviklingen; det i seg selv gjør ikke kuttene mindre smertefulle. Men det er ett av flere grep som i hvert fall bør vurderes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags