Det må bli stuerent å latterliggjøre klimafornektere

DEL

MeningerI de siste femti årene har over tjue prosent av regnskogen i Amazonas forsvunnet. Forskere har advart at hvis svinnet når et visst tippepunkt på rundt 30-40% kan det være tilnærmet umulig å reversere prosessen, og skogen kan bli forandret til steppe i løpet av få tiår.

Amazonas omtales ofte som «verdens lunge» – uten at dette nødvendigvis er en spesielt passende beskrivelse om en har kjennskap til hvordan fotosyntese fungerer. Skogen produserer store mengder oksygen om dagen, men forbruker omtrent lik mengde om natten ved såkalt fotorespirasjon hvor plantene forbruker oksygen og produserer karbondioksid. I tillegg produserer faktisk for eksempel soyaplanter, som er en stor årsak til at skogen ryddes, vel så mye oksygen.

Jeg har en venn som fortalte meg at han tenker å dra til Mato Grosso for å plante trær. Hensikten bak er så naivt at det grenser til sjarmerende, helt til man tar i betraktning hvor mange trær som må plantes bare for å gjøre opp for karbonavtrykket han ville etterlatt seg ved å fly rundt halve kloden. Akkurat som når de hvite blodlegemene strømmer til en syk lunge, bør det uansett handles. Vesten er jo riktig så rask på avtrekkeren om det er en oljedespot som er «on fire». Jeg er mer bekymret over at de store industrilandene er befengt av høyrepopulisme som setter miljøet i de bakre rekker enn Gaddafi. Selv om det er noe lett hyklersk over at nordmenn skal peke på at Brasil tar grovt utbytte fra naturressursene sine, mens vi har pumpet opp fire millioner kubikkmeter olje siden 70-tallet. Uten sammenligning for øvrig.

Det er tørke som følge av endringer i klimaet som er hovedproblemet bak store skogbranner. Jeg skjønner godt at brasilianere synes det er ugreit når reaksjonene var mye mer sympatiske når for eksempel California sto i brann, mens de selv nærmest blir behandlet som en europeisk koloni.

Hjelpe bør vi uansett. Jeg tror den viktigste langsiktige måten er å ta klimaendringene på alvor - vi må anta at de symptomatiske tegnene som branner og hetebølger vil intensivere de neste tretti år. Og det må bli stuerent å latterliggjøre klimafornektere. Jeg er ingen ekspert, men jeg tviler på at verken treplanting eller å kjøpe ny Tesla er løsningen. Dette blir kun ville spekulasjoner, men så vidt jeg har forstått er det en del av de folkevalgte som har mer greie på hvordan å verne om naturen enn andre. Det er i hvert fall noe jeg kommer til å ha i bakhodet når stemmeseddelen skal avleveres.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags