Klimaaktivistenes mislykkede ekspedisjoner

"Ship of Fools" fra 2013/2014

"Ship of Fools" fra 2013/2014 Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI 2013 arrangerte professor Chris Turney fra Australia en ekspedisjon til Antarktis til for å ære Sir Douglas Mawson som seilte til Antarktis i 1913 uten å støte på is. Chris Turney hadde fått med seg «klimaforskere», et presseoppbud som skulle dekke «global oppvarming» samt betalende turister. Hensikten med turen var egentlig, ifølge professoren, å vise hvordan global oppvarming påvirket planeten. Vitsen var å skape mest mulig publisitet for å skremme fram mere midler til «kampen mot global oppvarming».

Nå var det uendelig mer is i 2013/2014 enn det hadde vært i 1913. Dette medførte at PR-stuntet kjørte seg fullstendig fast. Skuta ble stående fast i lang tid. Det måtte tilkalles både isbrytere og helikopter for å berge aktivistene.

På folkemunne fikk denne historien navnet «Ship of Fools».

Den 28. august sendte jeg inn et innlegg i avisa der jeg nevnte to andre slike idiotstunt. Det ene med robåt som selvsagt måtte snu da de nådde iskanten. Det andre stuntet var med to seilbåter som skulle bevege seg til Nordpolen. Alle som hadde sjekket satellitt-data burde skjønne at dette ville bli mislykket (om man ikke hadde hjelp av isbrytere), noe jeg også ga uttrykk for i innlegget mitt. Ferden nordover tok slutt den 30. august – da stanget de mot iskanten på 80 grader og 9 minutter nordlig bredde. Selvsagt blir denne fadesen forsøkt framstilt som om det var en vellykket ekspedisjon. Men også dette var to «Ship of Fools».

Jeg håper dog at slepet med polarskuta «Maud» klarer å fullføre ferden.


Link til mitt innlegg av 28. august:

https://www.an.no/debatt/klima/arktis/klimaaktivismen-lurer-folk-opp-i-stry/o/5-4-580381

NRKs beskrivelse av ferden med «Maud»:

https://www.nrk.no/urix/polarskuta-_maud_-vender-heim-1.13633740

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags