- Hvorfor skal skulkerne få definere timeplanen?

Jenter og gutter skal omgås på en naturlig måte. Da er ikke kjønnsdelt svømming løsningen.

Jenter og gutter skal omgås på en naturlig måte. Da er ikke kjønnsdelt svømming løsningen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Det er større forskjell innen det enkelte kjønn enn kjønnene imellom», mente den britiske forfatteren Ivy Compton-Burnett (1884-1969). Nettopp. I guttegarderoben måles størrelsen på bicepsen – og hva ellers gutter i den alderen måler – kroppspresset blir ikke borte med delt svømmeundervisning.  

Kjønnssegregering er igjen i nyhetsbildet, denne gang fordi en 10. klasse ved Hunstad ungdomsskole gjennom hele dette skoleåret har hatt delt svømmeundervisning, kunne NRK Nordland fortelle forleden. Det begrunnes med at elevene selv vil ha det slik, blant annet for å unngå kroppspress og mobbing. Ordningen forsvares med at flere møter til svømmetimene når gutter og jenter slipper å svømme samtidig. Men oppmøtet er obligatorisk så vidt jeg vet, skulk skal anmerkes, så hvorfor skal skulkerne få definere timeplanen?

Nå er ordningen stanset med øyeblikkelig virkning. Kjønnsdelt svømmeundervisning er ulovlig, og et tilbakeskritt, av mange grunner. Som for eksempel at elevene skal fungere i et samfunn der kvinner og menn skal omgås på en naturlig måte.

Det er kanskje ikke så underlig at Hunstad ungdomsskole synes kjønnssegregering er løsningen på utfordringene. Det er minste motstands vei. Og vi har et Likestillingsombud som synes det er helt ok at kvinner og menn lever separate liv; så hvorfor ikke begynne i ungdomsskolen?

Likestillingsloven forbyr direkte og indirekte forskjellsbehandling av kvinner og menn. Likevel valgte det samme ombudet minste motstand vei når det gjelder innvandrerkvinner. I 2011 sa Likestillingsombudet at det er helt ok med treningssentre der menn nektes adgang.

Den gang var det minoritetskvinner som skulle ha treningssentre uten menn. For gründer og daglig leder Hussain Al Kazaale, som drev treningssenter på Grønland i Oslo, var ideen om et treningssenter rettet mot minoritetskvinner et resultat av hans kjennskap til det muslimske miljøet.

Fortsatt er det låst jenteavdeling hos en norsk fitness-kjede, kunne vi lese i VG nylig. «I stedet for å bygge et treningsmiljø basert på respekt og likeverd mellom jenter og gutter, velger Fitness24Seven å atskille kjønnene. De følger formelen fra Saudi-Arabia og Pakistan», skrev journalist Fredrik Drevon i kronikken.

Hva Likestillingsombudet ville ha sagt i dag om treningssenter der menn nektes adgang, vet jeg ikke.

Begrunnelsen for segregering på Hunstad ungdomsskole er en annen. Fra skolen vises det til at hvis noen elever føler det krenkende, eller føler veldig ubehag ved å bli utsatt for en undervisning med alle elevene, så skal skolen tilpasse undervisningen.

Føler ubehag ved å bli utsatt for undervisning? Vi kan ikke utstyre ungdommene med svømmevester som skal redde dem fra alt. Å takle også det som i utgangspunktet føles ubehagelig er også en del av læringen på veien til å bli voksen.

Minste motstands vei kan nemlig fort vise seg å bli plagsom bratt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken