Kan kirken råtne på rot?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sylvi Listhaug har rett i at kirken råtner på rot hvis den ikke forkynner kristen tro. Hun tar et knallhardt oppgjør med Den norske kirke (dnk) i sin nye bok. Hun hevder at kirken er mer en «arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro».

Men hva er kristen tro anno 2018? Det er også miljøvern og flyktningepolitikk! Det er god grunn til å spørre om hvor politisk dnk bør være? Hvilke saker bør den ta opp og uttale seg om? En frp-politiker sa en gang til meg at Jesus var en ekte liberalist. En på venstresiden mente at Jesus var en sann sosialist og viste til Bergprekenen. Høyrefolk vil kanskje si at tømmermannssønnen var verdikonservativ. Han brøt ikke med den jødiske tradisjon.

Jesus kan ikke puttes i en politisk bås. Det kan heller ikke dnk. Den må ha plass til alle, også til Sylvi Listhaug. Men dnk må alltid være politisk hvis den skal være en sann kirke. Den må likevel vokte seg vel for å bli partipolitisk.

Med 68-generasjonen ble det utdannet prester som protesterte mot mye av det bestående. Og en kritisk kirke trenger vi fremdeles. Det kan i denne forbindelse være interessant å merke seg at Jesus ikke krevde noen bekjennelse av folk som møtte ham da han dro rundt og forkynte et nytt og radikalt budskap. Det var ikke tung teologi, dogmatiske tema som treenighetslæren eller forsoningslæren som trakk dem, men personen Jesus. Kristen tro som Listhaug savner i kirken, må nettopp være knyttet til tømmermannssønnen fra Nazaeth.

Jeg har søndag etter søndag gjennom 40 år stått på prekestoler og forsøkt å formidle det glade budskap. Gudstjenesten bør primært være et kraftsenter som skal gi mennesker håp. Men skal tekstene fortolkes og utlegges, vil sikkert enkelte oppleve at jeg blir for politisk! Og i kirkerommet finner vi noe vi ikke finner andre steder, en som ser og trøster, som også gir plass til oss som er oppgitt over kirken og tviler. Men fellesskapet er så sterkt at vi kan være dypt uenige, ikke bare om teologiske spørsmål, men også om brennbare politiske tema! Hvis Sylvi Listhaug går jevnlig i kirken, håper jeg hun vil oppleve dette fellesskapet!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken