I skrivende stund er det er det 212 dager igjen til jul. Denne høytiden hvor kristne (og folk som ikke er kristne) over hele verden stapper i seg mat og drikke, daglig i flere uker. Og for deg som trodde dette var en høytid som bare er kjennetegnet av kos og moro, vil jeg benytte anledningen til å rette en advarende pekefinger mot deg. Jul bringer, ikke overraskende, med seg flere utfordringer i vårt moderne samfunn, og min mening er at dette må vi våge å snakke om. Mye kan skrives i denne sammenheng, men et fellestrekk ved de fleste av disse utfordringene, er at det skapes utrivelige og, ja tro det eller ei, direkte (eller indirekte) helsefarlige situasjoner.

Hvis du nå kjenner deg indignert og utsatt for urettmessig kritikk vil jeg advare deg. Jeg har bare så vidt begynt. Jeg vil også påstå at ikke bare rammes de kristne (og alle andre som feirer jul), men barna til de kristne (og alle andre som feirer jul) er spesielt utsatte, og i innlegget mitt vil jeg skyve disse barna foran meg for å rettferdiggjøre en rekke urimelige påstander som jeg vil komme med. Jeg kjenner mange som er snare med å påpeke at barn hverken trenger å spise eller drikke like mye som foreldrene sine i julen. Gid, så naivt! Joda, jeg kjenner kristne (og andre som feirer jul) som ikke tillater at barna skufler i seg alt mulig rart i julen selv om barna har veldig lyst til det, men ikke la deg lure til å tro at dette gjelder alle kristne (og alle andre som feirer jul). Jeg mener å ha belegg for at foreldre som ikke utsetter barna sine for dette, er de samme foreldrene som fortsatt bruker tøybleier på barna sine og ikke tror på vaksiner. Her er det mulig jeg er ute og sykler i argumentasjonen. Jeg leste en avis en gang hvor det faktisk var intervjuet barn som gruet seg skikkelig til jul, tror det hadde noe med at foreldrene dro mye bort på fest og at far alltid var full i selskap.

I bygda der jeg bor har jeg faktisk observert barn som under en juleforestilling, og etter inntak av store mengder julebakst, brus og marsipan, spydde utover gulvet midt under framføringen av Julekveldsvisa. Og det sier seg selv at det ikke er bra å gå ukesvis høy på karbohydrater og transfett, og samtidig skulle makte å prestere i skolen. Ikke at jeg har undersøkt så nøye, men jeg vil tippe at om man hadde forsket på dette, så hadde man funnet at kristne barn (og andre barn som feirer jul) presterte svakt faglig fra slutten av november til et stykke ut i januar. Kall det en utdannet gjetning, som jeg ikke har noen intensjon om å underbygge med fakta. Jeg tror også man må tørre å stille seg spørsmål om feiring av jul hindrer norske barn i å bli integrert med andre nasjonaliteter som ikke feirer jul, og ikke spiser like mye bakst og marsipan, da jeg ikke kan forestille meg at de makter å komme seg på fotballtrening, korsang eller andre fritidsaktiviteter. Jeg vil faktisk strekke det så langt og nå påstå at jeg mener det er på tide at kristne barn (og alle andre barn som feirer jul) nå må gjøres kjent med sin religionsfrihet, og at foreldrene til disse barna ikke har lov til å tvinge barna til å tro på noe som helst, ei heller stappe i de all slags helseskadelig julemat.

Jeg skjønner jo at ikke alle foreldre direkte tvinger barna til å spise alt mulig rart i julen. Her kommer negativ sosial kontroll inn, og den… ja, den kan gjøre mye rart med folk. Tro meg, går du rundt som barn i Norge og ikke henger med på juleverksted, nissefest og pepperkakebaking, da får du fort slengt kommentarer fra stappmette kristne som bare er ute etter å gi deg dårlig samvittighet.

Jeg har ikke klart å funnet politikere som hevder at å utsette barn for norsk julefeiring er det samme som omsorgssvikt, men nå har jeg påstått det, så nå kan andre sitere meg hvis de vil. Som ansvarlig samfunnsborger mener jeg altså at barnevernet, som sikkert ikke har nok å fylle tiden sin med, skal kobles inn i alle saker der foreldre tillater at barna overspiser i julen, og bruker en eller annen eldgammel religiøs skikk til å rettferdiggjøre dette. Hvorfor skal dårlig behandling av barn få slippe unna, kun fordi det foreligger religiøse årsaker? Rest my case med retorisk spørsmål.

Egentlig burde barna til disse holdes langt unna religion til de selv kan bestemme. Jeg foreslår jul for voksne. Dette regner jeg med det er stor politisk vilje til å få gjennomført og noe alle småbarnsforeldre kjenner er et skikkelig realistisk forslag.

Og som om det ikke er nok at barna rammes. Utenforstående. Vi må ikke glemme at julen også rammer helt uskyldige mennesker. En stappmett og full mann ute på byen i julebordsesongen mener jeg kan skape farlige situasjoner. Jeg vet. Brannfakkel. Jeg husker jeg en gang ble dyttet over ende av en ukonsentrert mann med lav impulskontroll i en taxi-kø i Bodø sentrum. Jeg vet ikke om han var kristen, men har var definitivt ute og feiret jul, fordi han hadde en nisselue som blinket på hodet. Kristne (eller andre som feirer jul) som dagen derpå velger å kjøre bil, utgjør jo en sykt stor risiko i trafikken. For ikke å snakke om kristne med dødsviktige jobber som kommer småbrisne på jobben, samtidig som de er ansvarlige for andres ve og vel. Ikke at jeg har noe data på dette, men det må jo ha skjedd minst tusen ganger. Alt dette, og jeg har ikke nevnt de samfunnsmessige omkostningene med fravær relatert til julefyll, vold, barn som erfarer misbruk av rusmidler i forbindelse med julefeiring, familier med dårlig økonomi som føler seg stigmatiserte i julen, eller det stadig økende forbruket som skader både miljø og vår grunnleggende følelse av mening i tilværelsen.

Jeg har ikke maktet å finne politikere på nettet som har påstått at kristne (eller andre som feirer jul) bør oppfordres til å ta ut ferie i julen. Men nå skal jeg påstå det, slik at andre kan sitere meg på det. Jeg synes ikke det er riktig at samfunnet vårt på noen måte skal tilpasse seg julen, eller bli påvirket av denne månedslange festen (eller for å være helt fair, to til tre måneder lange festen). Si det til Rema-Reitan. Julen bør være en privatsak for voksne, uten barn, fordi de har religionsfrihet. Hvis ikke går faktisk ikke verden videre.

Jeg tenkte jeg var ferdig, men så kom jeg på en annen ting. Helt kort. Påske. Pinne for Hemsedal, pinne for landet. Ikke bra.