Gå til sidens hovedinnhold

Ny vår for norsk matproduksjon

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Du ska itte trø i graset, spede spire lyt få stå. Mållaust liv har og ei meining du lyt sjå og tenkje på» Et lite utdrag av Einar Skjæråsens dikt passer godt når vårsola varmer oss og grønne skudd smyger fram i enga. Vandringer og ferdsel i enga er forbudt. Grasveksten og livet i enga er fredet. Bare på Rønvikjordene er det milliarder av organismer som gjør seg klar til liv og arbeid i det årlige kretsløpet for matproduksjon. «Hva skal vi spise», er spørsmålet småbrukere og jordløse sine familier over hele verden stiller seg. 

Småbrukernes dag

17.april er småbrukernes dag, og de er verdt noen ord til ettertanke nå når vårsola skinner varmt på oss. Men det angår vel ikke oss?

Småbønder i Brasil dyrker 70% av maten som spises i landet. Etter regimeskiftet i Brasil tvangsflyttes og fordrives småbønder fra sine landsbyer fordi store, industrielle soyaplantasjer krever mer jord. Småbøndenes mangfold av planter raseres, og monokultur av soya overtar. Monokultur krever mye sprøyting, også de genmodifiserte plantene. Regnskog, grunnvann og matjord forbrukes og forgiftes. Brasil dyrker soya så «billig» at også Kina, soyaens hjemland, importerer fra Brasil. Når småbønder fordrives og avlinger raseres blir det sult. Men det angår vel ikke oss?

Vårt ansvar

Norge er en liten importør av soya sammenlignet med store europeiske kjøttland. I Norge importerer vi ikke GMO-soya siden det er forbudt i vår matproduksjon. Men GMO-fri soya sprøytes også med gift. Professor Antonio Andrioli ved Universidade Federal da Fronteira SUL (UFFS) har gjestet Europa og søker samarbeid med europeiske universitet for å forske fram bedre agroøkologiske metoder.

Målet er å forske sammen med lokale bønder for å utvikle kunnskap og nye løsninger for et landbruk som ikke ødelegger natur og matjord. Andrioli mener småstrukturert landbruk i Europa kan bidra til forbruk av matprodukter som ikke er basert på soya. Europeerne må sørge for mat til egne husdyr. Hvor mange husdyr har vi egne ressurser til å fore fram i Norge?

Det angår oss! Vi har alle et ansvar for hva slags landbruk vi støtter i Norge og globalt. Vi har ansvar for å ta vare på matjorda, beiteressurser og egen matproduksjon. Også i Norge trenger vi småbrukerne. Klodens ressurser er begrenset, sårbare på grunn av klimaendringer og utsatt for rovdrift av multinasjonale selskaper. Vi kan ikke lenger basere oss på arealer som trengs til mat i andre land. Vi må ta vare på matjorda, der den ligger, spredt i bygder og byer over hele Nordland. Også Rønvikjordene må brukes til matproduksjonen.

Kommentarer til denne saken