Åpent brev til Mattilsynet, landbruksministeren og SNO: Hvor ble dyrevelferden av?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da vi i fjor vår kontaktet seksjonsleder for dyrehelse i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud, angående metodene for nedslakting av villrein i Nordfjella, var hun veldig tydelig på at det ikke ville bli aktuelt med jakt fra helikopter. Senere gikk Mattilsynet tilbake på dette og åpnet for å skyte enkeltdyr fra helikopter. Nå tøyes dyrevelferden ytterligere, og mindre flokker skytes fra helikopter. De tre første dagene av februar ble til sammen 17 dyr jaget og skutt fra helikopter, og det er varslet mer helikopterjakt.

https://www.nrk.no/sognogfjordane/jaktar-villrein-med-helikopter-_-jegerar-fortvilar-1.13900013
 

Mattilsynet viser med dette ikke bare at dyrevelferd er tomme ord, men også at Mattilsynets ord ikke betyr noe som helst. Det skulle ikke bli "vill vest tilstander", ble det sagt. Men det er akkurat det det er blitt. Dyr jages med snøscootere, de jages og skytes med lavtflygende helikopter over seg, de blir skutt ned mens de rømmer i vill flukt over vidda. Nylig ble en reinsflokk begravd under et snøras som de utløste i et område der grunneiere aldri før har sett dyr på denne tid.

https://www.nrk.no/sognogfjordane/meiner-stressa-reinsdyr-har-stupt-i-doden-1.13897878

Hvor er etikken blitt av, den som Mattilsynet bedyret ville bli godt ivaretatt, overvåket av dem selv? Hvor er kompetansen hos de statlige jegerne når de skyter på dyr i vill flukt, slik filmopptak fra NRK har vist? Jegerprøvekurset viser til at jegere skyter flere bom- og skadeskudd når dyr er i bevegelse. Jo større fart dyret har, jo dårligere skyter jegeren. For villrein femdobles sjansen for et dårlig skudd når dyrene løper. På dyr som går øker sjansen for et dårlig skudd med mellom 20 og 100 prosent. Selv erfarne jegere med mye trening har store problemer med å skyte humane skudd mot dyr som løper.

http://xn--jegerprvekurset-cub.no/wp-content/uploads/2016/11/1.6.1.jpg
 

Hvordan kan Statens naturoppsyn forsvare en jakt som mangedobler faren for skadeskyting? Det er tydelig at vanlige jaktetiske regler er skjøvet til side, og de opererer ut fra ideen om at hensikten helliger middelet. Det overordna målet er å utrydde villreinstammen innenfor den angitte tidsfristen, hvordan det skjer er mindre viktig. Når leder for det statlige jaktlaget, Petter Braaten, hevder at det ikke er noe problem for reinsdyrene å være på flukt, fordi de er vant til å bevege seg mye og flytter seg hele tida - snakker han mot bedre vitende. Reinsdyrene i sone 2, som ikke blir jaktet på, forflytter seg omtrent ikke, men sparer på reservene i den kritiske tida og bruker energien til å skaffe mat. Det ville også reinsdyrene i sone 1 ha gjort, hvis de hadde hatt sjansen. Men de er på konstant flukt - fra en massakre som ingen av dem vil slippe levende fra.

Mattilsynet viser at de ikke er egnet til å overvåke dyrevelferden, de evner ikke å se det som folk flest ser - at dette er grov dyremishandling. Dyrevelferden er blitt tøyd til bristepunktet, og nå har Mattilsynet gått langt over den grensen som de satte for seg selv. De som burde være de fremste til å ivareta dyrevelferden og påse at dyr ikke lider, svikter totalt. De følger sine egne lover og skyver andre lover til side, og de lager sine egne regler underveis - som at skadeskyting bare gjelder for dyr som ikke blir funnet og avlivet samme dag. De er overmektige og kan gjøre som de vil, og ingen stopper dem. Landbruksminsteren som øverste ansvarlig er helt fraværende, men hvor er folket? Skal vi stå på sidelinjen og se på denne galskapen?

Det er ingenting som kan rettferdiggjøre den brutale nedslaktingen, heller ikke smittevernhensyn. Over 99 prosent av dyrene som drepes og destrueres er friske. Mattilsynet aner ikke om tiltakene vil ha effekt, eller om smitten allerede finnes i andre områder. Hvis/når den oppdages andre steder - hva vil de da gjøre? Skal de ha frie hender overfor alt hjortevilt i Norge, og kan deres smittehysteri føre til at det går mot utryddelse av hele villreinstammen vår - den siste i Europa?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken