Det er utrolig enkelt å komme med frekke utsagn, rasisme og hat. Men det bidrar aldri med noe konstruktivt

Helge Grønmo er kulturleder og fotograf og journalist i Avisa Nordland.

Helge Grønmo er kulturleder og fotograf og journalist i Avisa Nordland.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDemokratiet vårt bæres av mange søyler. Ytringsfriheten er kanskje den sterkeste. Muligheten til å komme til orde uten frykt for represalier er en selvfølge i de fleste vestlige land. I pressen har vi hatt som prinsipp at alle skal komme til orde uavhengig av politisk ståsted. Dette prinsippet har stått fjellstøtt i mange hundre år og regnes som en menneskerettighet med vern i både nasjonalt og internasjonalt lovverk.

Selv om det skal være stor takhøyde for meninger, også upopulære meninger, så har ytringsfriheten en del lovfestede begrensninger. Det er ikke lov å framsette hatefulle utsagn. Eller trusler, ærekrenkelser og diskriminerende utsagn.

Redaktørstyrte publikasjoner og aviser holdt ganske god orden på dette tidligere. Men så kom sosiale medier. Og kommentarfeltene.

Og med folks totale adgang til å ytre seg, uten noen form for sensur, står ytringsfriheten paradoksalt nok under angrep. For i en tid der avstanden fra tanke til publisering aldri har vært mindre, et det på høy tid å se på de plattformene vi i dag bruker til å ytre oss. Selv er jeg veldig i tvil om kommentarfeltene i sosiale medier og aviser har noe som helst fruktbart å komme med. Det er utrolig langt mellom innleggene som faktisk bidrar med utfyllende kunnskap eller analyser. Altfor ofte ser vi at kommentarene preges av frustrasjon, sinne og hat. Jeg har utallige ganger selv fått hatefulle ytringer slengt min vei etter avisinnlegg. Det tar jeg med stor ro, men det er betenkelig når språkbruken går i retning av sjikane enten man snakker om europeisk kulturhovedstad, salting av veier eller pensjonister som sniker i køen.

Det er ikke slik at meningsmotstand rettferdiggjør hat. Mangelen på folkeskikk i kommentarfeltene kan i enkelte tilfeller tilskrives rus og psykiatri, men jeg mistenker at mange av trollene mangler impulskontroll og oppriktig mener at den verbale julingen fortjener livets rett.

Det gjør den ikke.

Jeg kjenner mange oppegående samfunnsdebattanter som har sluttet å kommentere fordi de ikke møtes med saklige argumenter, men med hat. Og hvor er da ytringsfriheten på vei? Hva gjør det med demokratiet? Jo, det svekker meningsutvekslingen vi er så avhengige av for å finne de gode svarene på samfunnets utfordringer. På våre personlige utfordringer.

Det er utrolig enkelt å komme med frekke utsagn, rasisme og hat. Men det bidrar aldri med noe konstruktivt.

Derfor er det på tide at kommentarfeltene enten stenges eller røktes på en helt annen måte. Jeg blir selv flau når jeg ser hva folk lirer av seg på Avisa Nordlands sider, eller på saker vi poster på Facebook. Den totale mangelen på empati og kjærlighet er trist å bivåne.

Når nettrollene ikke sprekker i dagslys er det på tide å gå et steg videre.

Verken jeg eller andre med ting på hjertet er ute etter unison enighet i ett og alt. Vær gjerne uenig og si meg midt imot. Si politikerne midt imot. Si hvem du vil midt imot. Men gjør det med takt og tone. Gjør det med respekt.

Nå er mange av kommentarfeltene intet mer enn en dynge av illeluktende hets.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags