Alene i handelskrigen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet sies at alle taper på en handelskrig. Men enkelte taper mer enn andre. Det gjelder forbrukere, arbeidere og bedrifter i små land som står alene.
En handelskrig starter ved at et land gjør utenlandske produkter dyrere, for å styrke konkuranseevnen til egne varer. Når det er gjort følger gjerne andre land etter med mottiltak.

Det er nettopp dette man har sett etter USA varslet at de vil øke tollen på utenlandsk aluminium og stål. Det er særlig Kina de vil ramme med dette tiltaket. Kina har svart med å ilegge 106 amerikanske produktgrupper straffetoll på 25 prosent.

I denne situasjonen er det en fordel å være stor, sterk og ha gode forhandlingskort på hånda. EU krysser av alle de tre boksene. Unionen, som er verdens nest største økonomi og teller over en halv milliard innbyggere, har blitt unntatt fra Trumps økte tollsatser. Fritaket gjelder alle de 28 landene i samarbeidet, fra Malta og Estland til Tyskland og Frankrike.

For Norge er situasjonen dessverre en annen. Vi er et lite land som er helt avhengig av gode og forutsigbare handelsforhold til omverdenen. Men med en relativt liten økonomi og kun drøye fem millioner mennesker, står vi alene. Vi har ingen samarbeidspartnere å lene oss på. Det ble godt illustrert da ingen i Utenriksdepartementet kunne svare på om også Norge blir fritatt fra USAs straffetoll, eller om vi vil bli rammet dersom EU bestemmer seg for å innføre lignende tiltak, slik vi ble i 2002.

De som virkelig taper på at Norge står alene i stormen er norske forbrukere, arbeidere og bedrifter. Det er de som får kjenne på at utenlandske produkter blir dyrere og at våre egne blir vanskeligere å eksportere. Blir det en langvarig handelskrig kan det få alvorlige konsekvenser for norsk aluminiumsindustri.

Europabevegelsen ønsker færre handelsbarrierer, både i Europa og i resten av verden. Det er viktig for norsk industri, norsk økonomi og norske forbrukere. Den beste måten vi kan sikre våre interesser er ved å stå sammen med andre land. Det er kun på den måten vi små kan bli sterkere og større.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags