Adde og den dampende reinen

Vignett.

Vignett. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

AproposHan har levd i 90 år nå, Per Adde. Du skal lete lenge for å finne noen som har satt større spor etter seg i naturen i Nord-Norge. Ikke fordi han trengte seg på, men fordi han var der da de store slagene sto om vernet av Alta-Kautokeino-vassdraget og Saltfjellet.

Industri og herrefolket – vi nordmenn – hadde nemlig store planer for vannkraften. De opprinnelige planene for neddemming av Finnmarksvidda var så voldsomme at Altadammen framstår som en pytt.

Planene for å bygge ut det aller meste av vannførende veier på Saltfjellet var av samme kategori. Herrefolket i landet satt i førerstolen. Urfolket dro med skinnlue og en kunstner til Oslo for å bli hørt.

For Midt imellom makta og de som levde av naturen, reiste Per Adde seg. Svensken som flyttet til Graddis og som har brukt opp det som finnes av naturens farger på sine enorme lerreter.

Lerret fylt med løpende, tordnende og dampende rein. Senest i den siste høringen om utvidelse og revidering av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, er Per Adde viktig for samene. Saltfjellet reinbeitedistrikt har mer enn en anmerkning til Fylkesmannen i Nordland. Per Addes fortellinger om kampen for vernet av Saltfjellet, er selve sannhetsvitnet deres om at dagens skriverier er historieløse.

Adde har for lengst bekjent at han er for gammel til å slåss mot makta, men om han vil det eller ikke så er han fortsatt samenes talsperson. Ordene hans fra da kampen raste er de samme som reinbeitedistriktet siterer flere tiår senere når de påpeker at Fylkesmannen skriver mer om fjellreven enn om reinen og deres liv.

Revisjonsplanen avslører at dagens miljøbyråkrater har rumpen sin plassert på kontoret og ikke ute der kulturen til et helt folk er knyttet til dyr. For byråkratene kjæler på byfolks vis med den vakre fjellreven.

De synes å ha glemt at reindriften er opphavet til det meste av vern vi har i Norge. Uten reinen ville herre- og industrifolket voldtatt høyfjell og vassdrag. For de var hemningsløse fordi vannkraft var selveste nasjonsbyggeren.

Vannkraftelitens dager var først talte da statsminister Jens Stoltenberg i nyttårstalen i 2001 ga beskjed om at tiden for de store vannkraftutbyggingen var over. I Nordland måtte Statkraft forlate Saltfjellet og Vefsna ble fredet.

Det måtte altså stor statsmannskunst til å berge en storslått natur. Og ser du ikke storheten i Per Addes liv og bilder, tilhører du herrefolket og er definitivt fargeblind.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags