I lomma på?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den 27. april vil skjebnen til Norwegian Gannet (NG), kombinert slakte- og brønnbåt, kanskje bli beseglet i Bergen tingrett. Rederiet stevner Staten/Fiskeridepartementet for å få opphevet operasjonsnekt, som formelt baserer seg på altfor streng tolkning av Fiskeforskriften – ikke lov å frakte produksjonsfisk ut av landet, sier dept i sin begrunnelse for nekten. Reelt er dessverre bakgrunnen mer bekymringsfull.
Det hører med til historien om båten til 800’ millioner kroner er godkjent av mattilsynet til formålet og rederiet har får flere titalls millioner i offentlig støtte for å optimalisere konseptet. Opersjonsnekten ble fattet av tidligere fiskeriminister Harald Nesvik, med tilknytting til verdens største brønnbåtselskap –Sølvtrans.

P.t. opererer NG på dispensasjon inntil 1. juli. Det er vanskelig å se saklige grunner til nekten, særlig etter at sittende minister har godkjent at produksjonsfisk fra to store produsenter (midlertidig?)kan sendes ut av landet til egne anlegg. Produksjonsfisken, som NG uunngåelig bringer med seg, sorteres ut i Hirtshals før den har passert dansk toll, blir pakket og returnert til Norge. Hva er problemet?

For ikke å forsterke inntrykket av at oppdrettsnæringen har urimelig innflytelse på departementets avgjørelse bør Odd Emil Ingebrigtsen vise det i handling ved å innrømme NG full operasjonsfrihet og sørge for saken for Bergen tingrett trekkes. Hvis ikke forsterkes inntrykket av at departementet er i lomma på oppdretts-lobbyen.

Fiskeriministeren burde oppmuntre til/kreve flere tilsvarende slaktebåter. Det vil forbedre næringens miljøpåvirkning ved færre slakterier lagt til umulige lokasjoner, flere i Nordland, og i tillegg redusere vogntogtrafikken på et veisystem som ikke er dimensjonert for denne belastningen. En båtlast tilsvarer 85 vogntog(fisk + emballasje/kasser). Tar du utfordringen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags