I dag er det få ting som hører mer sammen enn fotball og alkohol

Av
DEL

AproposDet er et av filosofiens grunnleggende problemer; skillet mellom verden slik den er og verden slik vi mener den bør være.

Den skotske filosofen David Hume var en av de første som drøftet farene ved å ta utgangspunkt i tingene slik vi ønsker de skal være, når vi vil beskrive hvordan de faktisk er.

Eller omvendt; når vi bruker ting slik de er som begrunnelse for hvordan de ideelt sett burde vært.

Dette kalles gjerne Humes giljotin, og jeg tror filosofen ville nikket gjenkjennende til dagens debatt om alkoholservering på norske fotballbaner.

I debatten gjentas det nemlig om og om igjen at fotball og alkohol ikke hører sammen.

Som «bør»-utsagn er det helt greit, men som beskrivelse av verden slik den faktisk er, er det en total skivebom. For i dag er det faktisk få ting som hører tettere sammen en internasjonal fotball og alkoholindustri.

Sist høst så jeg tyske Schalke 04 møte Borussia Dortmund på sin hjemmebane, Veltins-Arena. Veltins er et av Tysklands største bryggerier.

Over grensen til Nederland så vi på samme tur en kamp på De Grolsch Veste stadion, og Grolsch er et nederlandsk bryggeri.

Det er få ting internasjonal alkoholindustri bruker så store markedsføringsmidler på som fotballen, enten det er som draktsponsorer eller ved å kjøpe retten til stadionnavn.

Det er ingen vakker historie, for barn og unge eksponeres like mye som voksne. Dette er da også er en årsakene til fotballens attraktivitet for bryggeriene; slik reklame rettet mot barn og unge er stort sett ulovlig ellers.

Men slik er det ikke i Norge, vil du hevde. Og du vil ha rett; Norge har generelt sett langt strengere regler enn andre land for både bruken av, og reklame for alkohol.

Men du vil bare ha delvis rett. Det er nok vanskelig å tro ut fra min figur i dag, men en gang var jeg en en liten og rask ving. Og siden jeg kommer fra en liten plass, fikk jeg relativt tidlig reise på tur med A-laget.

Det var på disse turene jeg lærte meg å drikke alkohol. Det var en trygg skole, der eldre spillere passet på at unggutta ikke drev det for langt.

Senere har jeg vært med på utallige plingfester under tippekampen, eller pubrunder med Champions League på storskjerm.

Det er heller ikke slik at norske fotballbaner er blottet for alkoholservering i dag. Mange steder har godt med skjenkesteder innen gåavstand, og på Aspmyra har man lenge servert alkohol, men da kun i såkalte VIP-områder.

Der sitter de som har betalt litt ekstra for billetten og kan drikke så mye øl de evner, før de går ut på tribunen og heier på Glimt.

I saklighetens navn bør vel de som mener fotball og alkohol ikke hører sammen, også mene at VIP-slaget bør stoppes.

Om man da ikke mener de som kan betale litt ekstra tåler alkohol litt bedre?

Poenget her er ikke å slå et slag for alkoholsalg på Aspmyra, eller andre norske fotballbaner. Alkoholservering vil antakelig endre svært lite, og det er heller ikke noe stort tap om man fortsetter som nå.

Poenget er at debatten blir unødvendig tilspisset om man insisterer på å basere sin argumentasjon på verden slik man mener den bør være, og ikke verden som den faktisk er. Slik David Hume påpekte.

Og apropos David Hume, fotball og alkohol, så kan det passe å avslutte med Monty Pythons påstand om at alle filosofer egentlig vart noen skikkelig drukkenbolter. Ikke minst Hume.

Så får hver enkelt avgjøre om det faktisk var slik, eller bare burde vært slik. Og om det kan forklare hans holdning til virkelighet og ønskedrømmer:

David Hume could out-consume

Wilhelm Freidrich Hegel

And Wittgenstein was

a beery swine ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags