Hvis du skal være ordfører, bør du kjøpe deg en del finere klær. Du er lite delikat slik du er nu

Inger Anne Lillebø
journalist i Avisa Nordland

Inger Anne Lillebø journalist i Avisa Nordland Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

AproposDet er nedslående. Men det er bare å fastslå at hersketeknikker lever under de aller beste vilkår.

Jeg har lenge hevdet at sosiale medier ikke alltid er til det beste. Unge jenter og gutter blir syke av det enorme sosiale presset, og vi voksne må herdes til å tåle en skikkelig støyt.

For noen uker siden skrev Avisa Nordland om de fem sterke kvinnene som har gått helt til topps i vår region. Ikke har de selv søkt oppmerksomhet rundt dette. Men vi i avisa tok kontakt med de fem for å lage en reportasje om dette nye, at vi har Norges sterkeste kvinneledelse med kvinnelig biskop, politimester, fylkesordfører, fylkesmann og ordfører i vår by.

Det var en historisk seanse da vi klarte å samle de fem travle kvinnene til et møte. Da ble det selvsagt naturlig å snakke om hvor utsatt kvinner er for verbal vold i sosiale medier.

Den yngste i flokken, byens ordfører, trakk fram et eksempel på det jeg vil hevde er rå hersketeknikk. I en facebookmelding, fra en helt ukjent person, fikk hun denne beskjeden da det var klart at hun ble byens nye ordfører:

«Hvis du skal være ordfører, bør du kjøpe deg en del finere klær. Slik som du er i dag er meget dårlig. Det har jeg mange med meg på. Du bør og klippe håret ditt. Du er lite delikat slik du er nu. Jeg mener bare godt med dette.»

En slik melding ville aldri blitt sendt til vår forrige ordfører, Ole Hjartøy.

Kvinner er ikke så mye bedre enn menn. Hersketeknikker råder i alle fall på parolemøter i 8. mars-komiteen i Oslo.

En 17 år gammel jente tok ordet og mente at parolen med «håndhev sexkjøpsloven» burde tas ut av toget. Det fikk den profilerte Kari Jaquesson til å replisere:

– Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp.

Det er ikke rart at unge jenter og gutter ikke orker å delta i den offentlige debatten. Det er en skam, for vi trenger dere i avisspaltene, i politikken, i organisasjonslivet.

Det kan jo være en trøst å vite er denne sosiale volden ikke er noe nytt. På slutten av 70-tallet ble sosialpsykologen Berit Ås berømt for å forelese og debattere hersketeknikker. Hennes over 30 år gamle definisjoner lever i aller beste kår den dag i dag.

Det handler om usynliggjøring, når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt». Det handler om latterliggjøring når individers innsats blir hånet og ledd av. Det handler om fordømmelse uansett hva du gjør. Enten er du for passiv, eller så er du for pågående. Og selvsagt påføring av skyld og skam som skjer gjennom latterliggjøring, ydmykelser, blottstillelse og ærekrenking.

Dette ble altså publisert i 1979. Det er kanskje på tide å hente inn igjen begrepene i pensum i skolen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags