Myter om Nesna

Av
DEL

LeserbrevEirik Sørslett klarer ikke å glede seg over NRKs valgdebatt sist fredag, spesielt ikke rikspolitikernes løfter om å fortsette høyere utdanning på Nesna. I Avisa Nordland søndag 8. september skinner det gjennom at han er feilinformert om situasjonen på campus Nesna, blant annet når han sier at det er minimalt med heltidsstudenter.

Situasjonen er følgende: Studiet til grunnskolelærer (GLU) er på heltid. Nesna er faktisk eneste studiested ved Nord som har hatt en årlig økning på antall GLU-studenter etter fusjonen i 2016 (Database for høyere utdanning). Studiene til barnehagelærer (BLU) er derimot på deltid. Siste nytt er at lærerstudenter flytter fra Bodø til Nesna på grunn av kvaliteten (Helgelandsblad 30.08.19), ettersom Nesna har de mest fornøyde lærerstudentene ved Nord universitet, og noen av de mest fornøyde i landet (Khrono.no, Studiebarometeret/ NOKUT).

Nesna har kun tilbudt samlingsstudier i flere år. Dette var et bevisst og strategisk valg flere år før fusjonen, og ble sett på som en styrke i fusjonsforhandlingene mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna. Etterpå bruker Nord dette i stedet som et argument for å bryte fusjonsavtalen om at Nesna skulle styrkes og videreutvikles på linje med Bodø og Levanger. Da har ledelsen klart å redusere studenttallet fra 1334 til 430 studenter (høsten 2018) på tre år, blant annet ved å avvikle teknologistudier i Mo i Rana og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen. Deretter anklager man Nesna for å ha for lite studenter, og sprer falske påstander om lite forskning med høye utgifter. Når man så har overtatt 130 millioner fra tidligere Høgskolen i Nesna, legger man alt ned, på tross av massiv motstand fra alle kommunene og Helgelandssykehuset.

Akkurat som befolkningen på Helgeland har rikspolitikerne begynt å gjennomskue denne manipulasjonen. At Nord skrøner for å berge universitetsstatusen for Bodø og Levanger, det er essensen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags