- Bodø trenger ikke Buchardt-hotellet

Petter Dass-museet får skryt av skribenten.

Petter Dass-museet får skryt av skribenten.

Av
DEL

MeningerMange har nok gått og ventet på at noe skulle skje med den gamle, forfalte turisthytta, men få hadde vel forestilt seg et gigantisk hotell der oppe, et visuelt fremmedelement både i høyde og utforming i dette flotte området i bymarka.

For oss som husker litt tilbake, var turisthytta tidligere et yndet utferdssted og til fester og ulike arrangementer. Dette har gått tapt i takt med forfallet. Å tro at dette kan gjenskapes med dette hotellkonseptet er neppe realistisk.

Hvordan vil byens folk på tur i marka finne seg til rette blant dresskledte hotellgjester på seminar o.l.. Det kan vel heller bli slik at turfolk utestenges fra området, kanskje mest fordi man føler ikke å passe inn selv om dørene er åpne for andre enn hotellets gjester. Samtidig okkuperes det best tilgjengelige utsiktspunkt i byen for andre besøkende til Bodø, f.eks. fra turistskipene som forventes å øke betraktelig i antall de kommende år.

Mangelen på helhetlig byplanlegging er likeså iøynefallende, ikke minst på bakgrunn av visjonære tanker om Ny by - ny flyplass. Det er, så vidt vites, overhode ikke vurdert hva et hotell eller alternativ anvendelse av turisthytte-platået vil bety i denne sammenheng. Øvrig reiselivsnæring i byen vil kunne anvende området og skape nye arbeidsplasser hvis man tilrettelegger for det.

Smart by-prosjektet innebærer bl.a. introduksjon av nye, miljøvennlige transportløsninger.

Hotellprosjektet vil derimot bety stor trafikkbelastning gjennom Rønvik-området med tunge kjøretøyer og busser og ansatte-transport. Ny vei dimensjoneres for dette med store inngrep i naturen, fyllinger og skjæringer.

Behovet for utbedring av eksisterende vei er jo absolutt til stede, men alternativet med langt mindre inngrep og til mye lavere prislapp burde dekke behovet, ikke minst på bakgrunn av kommunens økonomi. Erfaringsvis vil økonomien i slike veiprosjekter ofte sprekke og gjerne fordoble seg.

Det er jo dessuten et prinsipielt vanskelig spørsmål om en så vidt omfattende veiutbygging til hotellet skal finansieres med skattebetalernes penger når en mindre utbedring av veien ellers vil være tilstrekkelig.

For mange vil bygging av en ny, tidsmessig turisthytte være langt å foretrekke. Et høyt bygg på et utsiktspunkt er jo i seg selv naturstridig og vil fremstå som prangende. Dette gjelder også mange besøkende som forventer å finne autentiske steder i vår landsdel, ikke høye hotellbygg i naturen. Slike bygg finner man jo stort sett ellers overalt i den urbane verden.

Turisthytte-platået er for unikt til slike ordinære etableringer som et vanlig hotell. Området er i seg selv spektakulært med utsikt “i alle retninger”. Det fortjener en helt annen behandling enn hva vi nå er vitne til. En lavmælt bygning som ikke overdøver naturen omkring burde vært arbeidsbeskrivelsen for en arkitektkonkurranse.

Se f.eks. hvordan dette er løst på Petter Dass-museet i Alstahaug. I tillegg til å være et serveringssted vil området kunne tilby ulike kulturelle aktiviteter, f.eks. med fast scene for konserter og andre opptredener. Som et apropos mangler byen et sted for samisk markering. Dette vil ikke være mulig i samme grad med et hotell, tilrettelagt primært for egne gjester. Kommunen burde derfor vurdere å inngå avtale om kjøp av turisthytta med nåværende.

Byens eget næringsliv vil ganske sikkert finne det interessant å kunne utvikle et slikt konsept som er klart definert og legges til rette for regningssvarende drift.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags