Vant Den røde arme etteretningskrigen mot Abwehr og SS i forkant av frigjøringen av Nord-Norge?

Abakumov leser Pravda. Ved siden er marskalkene Zhukov og Konev

Abakumov leser Pravda. Ved siden er marskalkene Zhukov og Konev Foto:

Av
DEL

LeserbrevEn ny bok belyser etterretningstjenestene til Det tredje riket i sluttfasen av andre verdenskrig, som inkluderte frigjøringen av Norge. I spissen for den hemmelige krigen mot tysk Abwehr og SS sto kontraspionasjeavdelinger opprettet som en del av Den røde arme – SMERSj eller “Død over spionene,” ledet av Viktor Abakumov.

Statssikkerhetskommissær Abakumov mot SS-Brigadeführer Schellenberg

våren 1943 satte SMERSj i gang storskala ”radiospill” i forkant og i løpet av de strategiske operasjonene til av Den røde arme. Samtidig intensiverte SMERSj letingen etter fiendelige agenter som overførte militær informasjon til tyske etteretningstjenester om sovjetiske tropper, reserver og plassering av hovedkvarterene. Sovjetisk desinformasjon ble ofte overført gjennom de tidligere agentene til de tyske etterretningstjenestene Abwehr og SD. SMERSj sendte altså egne agenter til Det tredje riket og tyske satellittstater, arresterte fiendens agenter-kurerer osv. Abakumov desinformerte fiendene i tett kontakt med ledelsen i generalstaben for Den røde arme: Vasilevskij, Antonov, Sjtemenko. Overføring av desinformasjon ble ofte utført etter at general Antonov og kommissær Abakumov i felleskap godkjente radiotelegrammene.

Våren 1944 overtok Schellenberg ledelsen i Abwehr og overførte Abwehr til SS-kommando. Et resultat av dette ble at Wehrmacht sluttet å stole på Abwehr på samme tid som Moskva begynte å planlegge frigjøringen av Øst-Finnmark. I forkant av frigjøringen av Øst-Finnmark klarte ikke tyske etteretningstjenester å opprette underjordisk arbeid eller partisankrig i Sovjetunionen. Forsøkene på å sette i gang opprør bak fronten mislykkes, i krigsårene har SMERSj tatt i besittelse 631 agenters radiostasjoner, hvorav mer enn 80 ble brukt i radiospill for å drive med desinformasjon og fange nazistiske agenter.

Makarov, V., Tiurin, A. (2018). SMERSj: krig i eteren 1942-1945. Moskva

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags