Hent barn fra flyktningeleirene nå!

Norge må delta for å hente ut og hjelpe de foreldreløse barna i flyktningeleirene

Norge må delta for å hente ut og hjelpe de foreldreløse barna i flyktningeleirene Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Situasjonen i flyktningeleirene som følge av Syria konflikten er kritisk, med overfylte leirer, dårlige sanitærforhold, og dårlige helseforhold. Corona-epidemien har forverret situasjonen. Det er viktig at det nå settes inn massive hjelpetiltak som kan redusere lidelsene og frykten som i dag er i disse leirene. Slik vi har oppfattet situasjonen er Moria-leiren spesielt kritisk. Over 20 000 mennesker bor tett i tett i telt, mellom søppelhauger og skitt. Uten tilgang til rent vann, såpe eller annet for å holde corona-smitten unna. Et sted mellom 7000 og 8000 barn er blant disse.
170 barn lider av sykdommer som de ikke kan få behandling for på Lesvos i følge Leger uten grenser. Leveforholdene i leiren blir stadig verre. Mangelen på helsehjelp er akutt. Skoletilbud fraværende. Det er en dramatisk økning av tilfeller av depresjon og angst. Barn driver selvskading. Særlig de drøyt 1000 enslige mindreårige lider sterkt under betingelsene de bor i.

Denne krisen kan ikke løses uten at det settes inn hjelpetiltak lokalt.
Samtidig må Norge delta for å hente ut og hjelpe de foreldreløse barna. 10 andre europeiske land har sett denne situasjonen, og har allerede hentet barn. Det er uforståelig at ikke Norge skal delta i denne delen av «dugnaden.
Denne situasjonen kan vi ikke leve med. En må finne både akutte og mer langsiktige løsninger. Det må være mulig å arbeide langs to strategier:
• 1) Hjelpe langsiktig lokalt
• 2) Barn som på grunn av den akutte situasjonen ikke vil kunne bli hjulpet av den langsiktige strategien, må straks bli hentet ut av leiren.

Bodø KrF ber regjeringen aktivt jobbe for å finne felleseuropeiske løsninger for flyktningene, og det må skje raskt. Særlig mener vi det er viktig at enslige mindreårige får hjelp og blir hentet ut av leiren til en trygg og meningsfull tilværelse. Norge må vise ansvar og i første omgang ta initiativ til å finne en løsning på hvordan barnefamilier og enslige mindreårige kan evakueres fra flyktningleiren Moria, og Norge må stille opp som en trygg havn for barna.
Vi har kommuner som er godt rustet for oppgaven, og som med åpne armer ønsker disse velkommen.
Bodø KrF utfordrer også regjeringen til å tilby norsk nødberedskap i leiren som et krisetiltak til mer langsiktige løsninger er på plass.


Bodø KrF gir honnør til de mange som har vært på Lesvos i Hellas som frivillige og helsepersonell. Det er de frivillige organisasjonene som i stor grad står for helsetilbudet i dag, fordi den greske regjering ikke makter å tilby adekvat hjelp i leiren og flyktningene ikke får tilgang til offentlig helsehjelp. Angrep fra høyreekstreme mot de frivillige har satt deres innsats i fare, og dette gjør situasjonen for flyktningene enda mye verre.

Norge skal være en pådriver til at menneskerettighetene overholdes i europeiske flyktningleirer, og at grunnleggende behov blir dekket.
Regjeringen må handle nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken