Valnesfjord Helsesportsenter stenger bevisst ute bevegelseshemmede

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevSymboler er sterke signaler som gir et grunnlag for å observere og forstå kulturer, kjernevirksomhet og kjerneverdier i organisasjoner. Det er slik at symbolene er med på å gi en organisasjon omdømme og dermed legitimitet for det driver med. Spesielt viktig er det for organisasjoner som utfører viktige samfunnsoppdrag for det offentlige. Det er vanskelig å lese av offentlige og halvoffentlige organisasjoners omdømme i for eksempel i økonomiske resultater. Symboler er mye. Det er ord, handling, annonser, logo osv.. Organisasjonene sender ut symboler for å fortelle hvem de er.

Et eksempel. Valnesfjord Helsesportsenter (VHSS) sender ut sterke symboler på hvem de er for at omgivelsene skal gi dem et positivt omdømme og dermed legitimiteten til å bli tildelt og inneha det samfunnsoppdrag de utfører. Når VHSS utfører spørreundersøkelse blant sine målgrupper om hvordan de opplever opphold hos dem, så benyttes svarene blant annet for omdømmebygging. Svarene konstrueres om til symboler som sendes til de viktigste mottakerne.

Dette innlegget handler om VHSS. En av deres målgrupper er bevegelseshemmede. En kategori i samfunnet hvor 1,3% av dem er med i organisert fysisk aktivitet. Det er i sterk kontrast til den øvrige norske befolkningen hvor tallet er ca. 30%. For helse, trivsel og samfunnsøkonomi er fysisk aktivitet viktig. For bevegelseshemmede enda viktigere fordi hverdagen i seg selv inneholder så mye mindre av bevegelse funksjonsfriske får helt naturlig. Gevinsten både for individ og samfunn er stor dersom vi kan få flere bevegelseshemmede i aktivitet. Glem heller ikke den sosiale gevinsten.

Cato Zahl Pedersen har vært en viktig talsperson for bevegelseshemmede. Cato har uttrykt i klartekst at vi for de bevegelseshemmede må gjøre mer ut av felleseiet vi har til bevegelse som interesse og ansvarsområde. Helsevesen, idrett og frivillige organisasjoner er de viktigste aktørene. Spørsmålet er om VHSS spiller en betydning i dette bildet?

Se nøye på bildet som er tatt 22.desember om kvelden i oppkjøringen til VHSS. Jeg kan ikke tenke meg et sterkere symbol enn dette. Det er VHSS som har stengt all tilgang for bevegelseshemmede til sitt løypeanlegg for langrenn. Alle funksjonsfriske kommer seg til anlegget som er det eneste i sitt slag som er tilrettelagt bevegelseshemmede i Salten. Valnesfjord Idrettslag kjører daglig opp løypene. Her kan man boltre seg. Bare ikke de bevegelseshemmede.

Hvordan får en person som sitter i rullestol tilgang til å trene her uten å være pasient? En person med CP med spasmer etter trening – er det greit at de skal ramle nedbakker og skade seg etter trening? Skal bevegelseshemmede kave i djupsnø og slepes av andre opp til løypa for å få lov til å gå på ski? All mulighet til å være selvhjulpne for bevegelseshemmede med nødvendig utstyr er tatt fra dem.

Dette er lysløypa i Salten som er spesielt tilpasset funksjonshemmede med bevegelseshemminger. Det er et område som egner seg for å komme til lysløypa; det er der den starter ved det de kaller skibua. Et flatt og fint område med direkte tilgang på løypa. Men ingen ting er tilrettelagt. Det er ingen parkeringsplasser tilrettelagt for bevegelseshemmede, tvert imot er det parkering forbudt.

Jeg får mye kjeft fordi jeg bare overser det, det er mye ubehag med det. Uansett, nå er det fysisk umulig å komme til dette området med bil for veien er stengt. VHSS har en søsterorganisasjon på Beitostølen. Der er det helt fantastisk tilrettelagt. Flat og lett tilgjengelig parkeringsplass med direkte tilgang på løype for alle til alle tidspunkter.

Manglende vilje til å tilrettelegge med parkeringsplass og stenge en vei fysiske er et sterkt symbol overfor bevegelseshemmede. VHSS er en god organisasjon for de som er pasienter på opphold. Men det er ingen brobygger mot samfunnet for å bidra til at det skal bli flere aktive bevegelseshemmede. Symbolene forteller om en introvert organisasjon som utelukkende bryr seg om de som de har «inne». De som er der og som de har betalt for. 

At VHSS ikke vil tilrettelegge for bevegelseshemmede i sine omgivelser er ingen ubevisst handling og symbol. Det er kulturen deres å være introvert. Arbeidsplasser er – og har kanskje alltid vært - viktigere en deltakerperspektivet. VHSS er faktisk så introverte at de ikke innser at det å stenge bevegelseshemmede ute fra sitt område er etisk og moralsk forkastelig av akkurat denne typen organisasjon. Man har ikke forstått hva man representerer. Men da skal man heller ikke ha legitimiteten til å være en organisasjon med rett til å ha et samfunnsoppdrag for bevegelseshemmede.

Unnskyldningene kommer. Vi bygger ut. Javel – steng veien inn til utbyggingen. Det er så mange som kjører opp av funksjonsfriske. Javel – skal funksjonshemmede betale prisen for det? Det finnes ingen argumenter for det VHSS driver med. Vi trenger noe nytt. Nytt tankegods. En organisasjon med en helt annen kultur og kjerneverdier.

I Bodø diskuterer vi stadig vekk Rønvikjordene. Der, akkurat der bør vi klare å skape en ekstrovert, inkluderende og integrerende institusjon for bevegelseshemmede. Et område spesielt tilrettelagt for bevegelseshemmede men åpen for alle. Tilrettelagt med egne parkeringsplasser for direkte og enkelt tilgang for dem til et parkområde med veier, stier, lunger for aktivitet som volleyball og basketball osv. osv..

Vi kan skape et vanvittig flott og konsentrert aktivitetsområde med et klart formål hvor inkludering og integrering er interesse og faktisk ansvar. Et institusjonelt område med en rehabiliteringsinstitusjon for bevegelseshemmede hvor ingen sperres ute av umoralske veisperringer eller manglende parkeringsplasser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags