Det er trist hvordan vi ungdommer oppfører oss blant andre mennesker i dag

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet er trist hvordan vi ungdommer oppfører oss blant andre mennesker i dag. I en samtale mellom to eller flere personer er det sjeldent personen som snakker som har den fulle oppmerksomheten. Telefonen derimot, får alltid oppmerksomhet.

Du har sikkert kjent på hvordan det er å være tredje-hjulet. Du får liten oppmerksomhet, blir ofte avbrutt og du er ikke det viktigste i rommet. Akkurat dette skjer når man har samtaler med personer som sitter og ser på skjermene sine. Jeg gjør dette selv, og jeg skammer meg faktisk over oppførselen min. Derfor har jeg i det siste bestemt begynt å følge med på andre under samtaler og diskusjoner, og det jeg oppfatter er at vi virker som om det andre sier er så uinteressant at det er ikke vits å følge med en gang.

Jeg vet, at når jeg snakker med et annet menneske, er det beste de kan gjøre å følge med på hva jeg sier. Å høre hva jeg sier. Å bry seg om hva jeg sier. Ikke se en annen vei å behandle meg som en steinvegg.

Dette er et vanskelig tema å få andre til å forstå konsekvensene av. Fordi vi elsker telefonene våre. De er jo små, lette og teknologisk avanserte ting som gjør hverdagen vår så mye lettere. Men telefonbruk kan faktisk bli farlig!

I kroppen vår produseres et stoff som heter dopamin. Dette stoffe er et kick eller «premie» hvis du vill, som vi får av å utføre oppgaver og nå mål vi har satt, det gir oss en god følelse. Samme kicket får du når du får en melding, når du ser at noen har likt bildet ditt eller bare av å høre ringe eller meldingslyden av telefonen din. Det føles bra å få en melding eller en snapp. Men, dopamin har ikke bare gode sider. Dette stoffe produseres også når man drikker og røyker. Det er altså dopamin som får deg til å bli hektet på disse tingene. Det samme skjer med telefonen. Flere og flere ungdommer blir avhengige av telefonene sine, nettopp fordi vi elsker å få meldinger og likes.

Det er bevist at de fleste alkoholikeren blir introdusert til alkohol når de er unge tenåringer. Alkoholikere drikker får å slippe unna stress og angst. Hvem i dagens samfunn tror du er mest belastet av stress og angst? Det er vi! Ungdommer som sliter oss gjennom skole og trening, vennedrama og kjærlighetsbrudd, selvbilde vårt og hvem vi er. Telefonen har blitt ungdommens alkohol, og vi drikker med venner, med familie, på skolen og på restauranter, på kinoen og på stranda. Jeg drikker alkohol like mye som resten. Men jeg vet at for mye er skadelig og rammer bare ikke meg, men også de rundt meg.

Men hvordan kan egentlig telefonen være noe farlig? Telefonen, akkurat som alkoholen har ikke store belastninger på det sosiale eller helsen, så lenge vi ikke har promille hele uka, røyker en tipakning om dagen og sitter fastklemt ned i telefonen time etter time. Som jeg skrev tidligere er telefonen et problem for kommunikasjon mellom mennesker i dag. Men telefonen kan ødelegge så mye mer.

Mest vanlig er en liten nakke «skadet». Når man sitter ofte på telefonen bruker man muskler i nakken som ikke blir brukt til mye annet, dette gjør at vi blir støl i nakken og kan få muskelknuter. Dette kan føre til ubehag og dårlig søvn. Men dette er en skade som jeg ser på som liten i forhold til denne neste. Den største skaden telefonavhengighet kan gi deg er mangel på sosiale egenskaper. Som mennesker er vi sosiale dyr, vi liker å finne andre med samme interesser og tankeganger som oss selv. Men får å finne disse interessene må man prate med andre og ikke minst høre på hva de har å si.

Dette er umulig hvis man skal sitte på telefonen hele tiden. Telefonen blokkerer kommunikasjonen som vi mennesker må ha for å føle oss bra. Når man bruker mesteparten av dagen på å sjekke innstagram og facbook lager vi oss en boble. En boble som til tider er ugjennomtrengelig, både fra utsiden og fra innsiden. Vi sperre oss selv inne i en verden som ikke gir deg den sikkerheten og tryggheten man får av et sosialt vennskap med et annet menneske. Når vi har det tøft eller er lei oss støtter vi oss ikke på personer som man kan snakke med, vi går heller online og ser en video som får oss til å le, og skyver alt det vonde ned. Dette er også en av grunnene til at selvmord blant unge har økt kraftig de siste 10-15 årene. Vi er e ensomme mennesker som snur oss mot et elektronisk brett istedenfor å prate med andre mennesker.

Jeg mener at hvis du bruker i gjennomsnitt mer enn 50% strøm per dag på telefonen din, så er du avhengig. Jeg synes du skal prøve å redusere dette, og istedenfor å se på telefonen så kan du heller være sosial med andre. Jeg synes også at når du først prater med noen, så har de rettighet til din oppmerksomhet. Og hvis du da står med telefonen i handen er du ikke vert tiden til noen. Telefonen for min del er et skilt som det står «Har ikke tid, opptatt med viktigere ting.» på i store fargerike bokstaver.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags