Jo mer alternativtull du vikler deg inn i, jo vanskeligere blir det å innse at levesettet ditt er basert på tankegods fra en eller annen backpackers sopptur i Laos.

Eivind Skau

Eivind Skau

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg anser meg selv som en relativt pragmatisk type. Jeg setter min lit til den vitenskapelige metode, er over gjennomsnittlig interessert i fysikkens lover og blir sånn passe irritert hver gang en overlevende pasient takker en eller annen abrahamsk gud i stedet for kirurgene som reddet vedkommende.

I møte med sterkt religiøse mennesker eller praktikanter av heksekunst som healing – enten det er over Visjon Norge eller gjennom et gongbad på den lokale yogakneipa – føler jeg en uendelig avgrunn mellom oss hvor logikkens bru ikke har noen festepunkt.

Denne form for overtro har tradisjonelt sett ikke plaget meg ut over det at den er befengt av profittsøkende kvakksalvere som vil ha pengene til din gamle, revmatiske grandtante.

Folk som utnytter mennesker i desperate situasjoner er ikke noe nytt. Lenger ned på alternativ-skalaen kommer det litt mer stuerene greier som homøopati, osteopati og alskens energiteorier.

Fyren du møtte oppførte seg som en hestkuk og lagde dårlig stemning. Du trenger ikke utbrodere fra hvilket chakra vibrasjonene deres ikke harmoniserte på det eteriske planet.

Ny forskning fra universitetet i Southampton viser at folk som driver regelmessig med yoga er mer egoistisk og selvabsorberende enn andre.

Stikk i strid med holdninger fra New Age-miljøet som er basert på «det tredje øyet» eller Ajna chakraet.

Du har funnet svaret; de andre er for dumme eller ignorante til å ha skjønt det.

Etter min erfaring er det større sjanse for at du ser innover etter svar og konstruerer egne overkompliserte teorier som egoet ditt i økende grad tvinges til å holde fast ved for å ikke kollapse under sin egen vekt.

Jo mer alternativtull du vikler deg inn i, jo vanskeligere blir det å innse at levesettet ditt er basert på tankegods fra en eller annen backpackers sopptur i Laos.

Et annet sterkt insentiv for både praktiserende av alternativ medisin, konspirasjonsteoretikere, flat-earthere og religiøse er følelsen av å vite noe alle de andre ikke vet. Du har funnet svaret; de andre er for dumme eller ignorant til å ha skjønt det. Dette er igjen en indikasjon på det massive egoet som må til for å genuint hevde at du og et knippe andre mennesker har funnet ut at tankekraft kan kurere kreft eller at vaksinering forårsaker autisme – og at millioner av leger og forskere tar feil.

Du så jo tross alt en video på YouTube om temaet med skummel musikk som en kid med en laptop lastet opp i forrige uke. Det minner mer om en biologisk forsvarsmekanisme som utløses hos mennesker i vanskelige situasjoner.

Personlighetsforstyrrede narsissister som i all beskjedenhet mener de kan snu atomer og se inn i framtiden kombinert med påvirkelige vanskeligstilte er en ugrei kombinasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags