Hån mot Hamsun

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er liksom ingen grenser for hvor lenge man kan fortsette å håne den gamle tunghørte oldingen som satt og tok feil av verden. Hamsuns feiltrinn etter at han hadde fullført det største forfatterskap som ha vederfartes oss her hjemme er et yndet tema. Han tok feil. Han hyllet det tredje rike. I likhet med tusenvis av andre nordmenn.

De andre lar vi stort sett være i fred, nu 70 år etter. Men den gamle kjempen skal om og om igjen les av og hånes. Tenk at det gikk an. I en alder da andre sitter på hjem og som oftest er bortreist larmet og herjet han fra sin residens på Nørholm, godt utnyttet av Nazi-tysklands propaganda-apparat.

Ingen har tatt dette mer opp, har snudd og vendt på hans drabelige feiltrinn enn Hamsun-Selskapet som jeg har gleden av å være æresmedlem av. Vi vet hva som skjedde. Vi har formidlet det år etter år. Men mange av oss vil heller vende tilbake til et vidunderlig forfatterskap.

Derfor er det en hån når Grimstad Bymuseum, etter at man endelig har sluppet til på Nørholm, viser fram en tom dikterstue til svimlende 2000 kroner per billett. Hva i all styrendes er dette for en forunderlighet? Man har altså fjernet alle Hamsuns bøker, pusset opp og vasket, fått ut all uhumskhet fra selve arnestedet for denne verdenslitteratur – og man viser det frem. En installasjon, må vite. En anti-Hamsun handling.

Hvor er den atmosfæren av geni, av forunderlig fortryllelse som lå over denne dikterstuen. Konene ved vandposten, Siste kapittel, Landstrykere, August, Men livet lever, Ringen sluttet. Dette er bøker som er skrevet etter at dikterstuen ble bygget i 1922. Et arnested for mesterverker. Nå har de tømt det og viser frem skjelettet. Tomme bokhyller.

Hva i allverden er dette for galskap. Først ødelegger de det huset Hamsun bygget borte under berget for å få arbeidsro. Så viser de det frem til blodpris. Det er nesten som et kapittel i en Hamsun-roman.

Man er fristet til å dra frem noen linjer fra Markens Grøde: «En gjenopstanden fra Fortiden som peker Fremtiden ut.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags