Manglende lokale ringvirkninger er en eksistensiell trussel mot hele oljenæringa

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uken møttes politikere fra Hammerfest, Sandnessjøen og Kristiansund for å diskuterer oljepolitikk.

De tre byene deler samme skjebne; tross umiddelbar nærhet til store gass- og oljefelt får de lite igjen for aktiviteten der. De store inntektene og arbeidsplassene havner helt andre steder, på grunn av en økende sentralisering av den

landbaserte aktiviteten.

Det er i denne aktivteten det store inntektspotensialet ligger, og økende krav til effektivitet gjør at operatørene heller benytter eksisterende anlegg enn bygger nye.

Den eneste måten å snu denne utviklingen på, er at staten som konsesjonsgiver stiller større krav til at selskapene tar lokalt ansvar i forold til hvor oljen- og gassen faktisk ligger. Det er det de tre oljebyene nord for Stavanger nå krever.

Med dagens oljepris er det tvilsomt om de når fram. Felt må være lønnsomme for å bygges ut, og når maringene presses er det grenser for hvor strenge krav staten kan stille før selskapene sier nei, og flytter sine operasoner til land der utviklingen av nye felt er billigere.

De tre byene har likevel et viktig p‌oeng både staten og selskapene bør merke seg: Uten lokale ringvirkninger av petroleumsvirksomheten vil motstanden mot å tildele og utbygge nye felt bare fortsette å øke.

I en verden med store klimaproblemer, vil det fort kunne bli en eksistensiell trussel mot hele næringa.

Miljøpartiet De Grønne har alt foreslått en styrt avvikling av norsk oljevirksomhet.

Det vil være en tabbe, også for miljøet. Norsk gass er ikke en del av klimaproblemene, men en del av løsningen.

Så langt har kravet liten støtte i befolkningen. De kan endres dersom stadig flere føler at de tvinges til å ta risikoen ved en feltutbygging, mens fortjensten og arbeidsplassene havner helt andre steder.

Ikke minst gjelder dette i Nord-Norge der folk begynner å bli lei av å være en råvareleverandør. Av å være de som sitter igjen med smuler av den gigantiske verdskapningen landsdelens ressurser legger gunnlag for.

Den kampen Sandnessjøen, Hammerfest og Kristiansund nå drar i gang, fortjener derfor støtte fra hele landsdelen.    

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags