Grand og Glimt bør legge vanetenkning bort, og innlede samtaler om samarbeid

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Idretten er en brutal verden. Resultater lyver ikke, og skillet mellom vinnere og tapere klokkeklart.

Uansett bakenforliggende forklaring er det derfor ingen tvil om at store deler av toppidretten i Bodø sliter tungt for tiden.

Grands toppserielag i kvinnefotball har rykket ned to divisjoner på to år. Bodø Håndballklubb er i ferd med å gjennomgå samme fall. Mens Bodø/Glimts fotballherrer gjennomfører en av sine beste sesonger noensinne.

Nå er idretten også en evig berg-og-dalbane; også Glimt har i perioder slitt i lavere divisjoner, og BHK ble senest i 2015 ble norgesmester.

Det er likevel ikke til å komme unna at Glimt nå er det ene, positive unntaket, mens resten av byens toppidrett sliter tungt.

Det skaper naturlig nok debatt, og nylig kastet Grands mangeårige stjernespiller Anette Sandanger Nybø ut en brannfakkel: Slå sammen Grand og Glimt.

Sandanger Nybø er ingen hvem som helst i denne sammenheng. Hun har ikke bare spilt for klubben i en årrekke, hun har også hatt sentrale verv og er æresmedlem i Grand.

Det er derfor ingen grunn til å tro at hun er ute etter å skade kvinnefotballen, snarere tvert om. Hennes poeng er at man må tenke nytt, ikke av hensyn til Grand eller Glimt, men av hensyn til unge jenter i Bodø som ønsker å drive med fotball.

Det er ikke gitt at den løsning Sandanger Nybø peker på er den beste, men hennes hovedpoeng står uansett fjellstøtt: idretten er til for utøverne, og unge jenter har krav på like gode forhold for sin idrett som unge gutter.

Noe annet er uakseptabelt i vår tid, og det må være det primære grunnlaget for hvordan idretten organiseres.

Ut fra det er det åpenbart at man trenger å tenke nytt innen de viktigste lagidrettene i Bodø.

Det finnes mange mulige modeller, fra en felles toppidrettssatsing der både Glimt, Grand og BHK kan hente ressurser, til at man fortsetter omtrent som før, med noen små justeringer.

Ledelsen i Grand har alt uttalt at de foretrekker den siste modellen, fra Glimt har vi ikke hørt så mye ennå.

Dersom løsningen blir inkludere Grands satsing på kvinnefotball i Glimts apparat, vil det ikke være noen nyskapning.

Norsk toppserie for kvinner domineres av lag som Lillestrøm og Stabæk, og kvinnenes Champions League består nå stort sett av samme lag som mennenes.

Når Vålerenga, Barcelona og Chelsea kan satse på kvinnefotball, bør også Bodø/Glimt kunne gjøre det, uten at det går ut over herresatsingen.

Her bør all prestisje og vanetenkning legges til side, både i Grand og Glimt, og seriøse samtaler innledes. Det skylder begge klubber de idrettsutøverne de faktisk er der for å støtte opp under.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags