Gå til sidens hovedinnhold

Trekker ikke Trond Giske seg frivillig, vil Jonas Gahr Støres lederegenskaper virkelig bli satt på prøve

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

En ting har mer enn noe annet preget det politiske året vi er i ferd med å legge bak oss: Arbeiderpartiets tilnærmede kollaps. Det gjelder både nasjonalt og lokalt.

Nasjonalt har det handlet om et sviende valgnederlag, en opprivende strid rundt nestleder Trond Giske og sterkt fallende oppslutning.

Lokalt har det primært handlet om eiendomsskatt, og en sterkt fallende oppslutning.

Ja, på ANs meningsmåling fra førjulsdagene ligger Høyre og Frp for første gang noensinne an til å få rent flertall i Bodø bystyre.

Det vil i så fall være en liten politisk revolusjon, i en kommune der sentrumspartiene det siste tiåret har bestemt hvem av de større partiene som skulle styre.

Arbeiderpartiets trøst ved inngangen til et nytt år får være at ting kan endre seg fort i politikken. Det er de selv det fremste eksempel på.

Ved forrige årsskifte surfet partiet høyt på meningsmålingene, og de fleste eksperter regnet et regjeringsskifte høsten 2017 som nokså sikkert.

Da valget kom fikk Ap rundt 10 prosentpoeng lavere oppslutning enn ved årsskiftet, og Erna Solberg kunne fortsette som statsminister.

Og ikke før var valgnederlaget fordøyet, for anklagene mot Trond Giske toppet seg, og forhindrer ethvert forsøk på igjen å komme på offensiven.

Så 2017 kan i sannhet kalles et «annus horribilis» for Ap.

Det finnes mange forklaringer på Aps fall. I Bodø handler det om en økning i eiendomsskatt som var dårlig planlagt, og slo svært urettferdig ut.

Løftene om å øke skattene sentralt hjalp heller ikke moderpartiet, ikke minst ettersom det glemte å fortelle hva de økte skatteinntektene skulle brukes til.

En valgkamp basert på at norsk økonomi er i krise, traff heller ikke. Det stred for mye mot hva velgerne selv opplevde.

Likevel er nok Aps håp om rask framgang fremdeles at krisen kommer, om enn forsinket. Men først må partiet rydde opp i verkebyllen Trond Giske.

Uavhengig av hva Giske faktisk har gjort og ikke, kan hans stilling ikke forbli uavklart lenge. At Giske frivillig trekker seg som nestleder vil nok være den beste løsningen for partiet.

Gjør han ikke det, vil 2018 bli året da Jonas Gahr Støres lederegenskaper virkelig blir satt på prøve.

Kommentarer til denne saken