«Bønn for Bodø, – minutt for minutt»

Jubileum: Bønn for Bodø er en del av feiringen av Bodøs 200-årsjubileum.

Jubileum: Bønn for Bodø er en del av feiringen av Bodøs 200-årsjubileum.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne langhelgen, går byens kirker sammen om «Bønn for Bodø, – minutt for minutt». I 86 timer vil troende i stillhet, ettertanke og takknemlighet si gode ord i bønn til Gud, for byens folk, fred og fremgang. Bønnehelgen har som overskrift «Åpen himmel over Bodø». Vi tror på en levende Gud som ser i omsorg til alt og alle han har skapt.

Mennesker som sliter, møter kriser, sykdom eller strever i sine relasjoner, skal vite at Gud hører våre hjertesukk, og møter oss der vi er. Åpen himmel over Bodø, handler om en åpen kanal mellom Gud og mennesker i vår by.

«Be, så skal dere få, let så skal dere finne og bank på, så skal det bli lukket opp for dere»! Dette løftet fra Bibelen inspirerer og utfordrer. Bønnens kraft begrunnes ikke i menneskets fromhet eller styrke, men i et uforbeholdent løfte i Jesu person. Løftet er knyttet til bønn «i mitt navn». Bønnens oppfyllelse handler ikke om energi eller telepati, men om Gud.

Gud er ikke en automat hvor vi kan forhåndsbestille bønnesvarets form og tidspunkt. Kanskje blir det annerledes enn vi så for oss. Han er suveren i sin kjærlighet og Han alene skal ha æren. Ingen kan ha «Gud i lomma».

Bibelen oppfordret oss, både i Det Gamle og det Nye Testamentet, til å be for myndighetene. Dette er kanskje mest kjent fra forbønnen i Den norske kirke; «Gi visdom og mot til alle som har lederansvar blant oss». Bønn for ledelsen i en by kan kjennes både uhåndgripelig, og som en hjertens brann. Bønn i hjertet, for samfunnsinstitusjoner i Bodø, kan også vokse frem over tid.

Hvorfor skal vi be til Gud for en by? Bibelen gir selv svar; «Dere skal fremme fred for den byen som jeg har ført dere til, og be for den! For når den har fred, har også dere fred». Det synes en sammenheng mellom menneskers bønn for byen, og dens fred og fremgang. Bønn forandrer kanskje først og fremst mennesket som ber. Føttene dine vil sjelden være et sted der tanken din ikke først har vært. Den som ber, erfarer at det utvikles kjærlighet i hjertet til den eller det man ber for.

«Bønn for Bodø» har tre bevegelser i seg. For det første handler bønnen om en bevegelse mot hverandre som troende og som ulike kirkesamfunn. Vi vil fremelske en mentalitet der vi heier hverandre frem, gleder oss over hverandres styrke og står med hverandre der vi sliter. For det andre handler bønnen om en bevegelse ut mot byens folk. Skraper man litt på lakken, vil man oppdage at alle har sitt å slite med. Mennesker trenger håp for dagen i morgen, og her setter vi Gud på saken!

Bibelen oppfordrer oss til å bære hverandres byrder. Denne omsorgen kan ytes både i handling og bønn. For det tredje er «Bønn for Bodø» en bevegelse ut mot byens samfunnsinstitusjoner. Disse trenger visdom til å betjene ikke bare folk flest, men også de svakeste i samfunnet. Vi vil være en samfunnsaktør, på tvers av alle kirkelige skillelinjer.

Gjennom året tar «Bønn for Bodø» kontakt med ledelsen av ulike offentlige instanser i lokalsamfunnet vårt og etterspør konkrete utfordringer man står i. Behovene distribueres via en bønnekalender på mail til menighetene i byen.

«Bønn for Bodø» 2016 har utviklet en ny logo, som fremkommer av dagens annonse. Ordspillet B for Bodø, er utgangspunktet. Deretter utformes b-én til et hjerte for Bodø. Med sirkelen rundt, uttrykkes den åndelige enheten som binder mennesker sammen.

Deretter skyter en vekstspire inn i hjertet og enheten, i logoen. – La oss B for Bodø, i kjærlighet og enhet, så vil Gud selv skape veksten! Bønn for Bodø 2016 regnes som et enkeltarrangement inn under jubileumsåret for Bodø by. Vi vil i starten av dette jubileumsåret være takknemlige til Gud for Bodøs befolkning og alle de muligheter byen byr på!

Hvilken nytte er det at mennesker folder hender i sine hjem og kirker? Vi tror at Gud hører bønn! Uten en levende Gud, ville det hele være absurd. Kanskje vendes noe ondt til godt, ord til handling, sykdom til helse og vanskelige relasjoner til godhet og nestekjærlighet.

Kanskje ser vi plutselig at vi selv kan være bønnesvaret. Bibelens Gud lengter i sin kjærlighet etter å berøre mennesker og alt han har skapt. Men han ber oss mennesker om å være med på laget!

Grete Jarlsdatter Vangstad

leder «Bønn for Bodø»

Kronikkforfatter er utdannet teolog med MBA, og arbeider til daglig som pastor i Misjonskirka i Bodø og tok initiativet til Bønn for Bodø.

Arrangementet er felleskirkelig, med følgende arrangører: Den norske kirke, Bykirka, Metodistkirka, Misjonskirka i Bodø, Pinsekirken Filadelfia, Bodø Normisjon, Familiekirka, Frelsesarmeen, Norsk Luthersk Misjonssamband, Bodø Frikirke og Tverlandet Frikirke.

«Bønn for Bodø» vil være en samfunnsaktør, på tvers av alle kirkelige skillelinjer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags