«Uansett hva kvinner foretar seg, så må de gjøre det dobbelt så bra som menn for å bli ansett som halvparten så dyktige. Heldigvis er ikke det særlig vanskelig», ifølge den canadiske feministen og politikeren Charlotte Whitton (1869-1975). Gang på gang bevises sannheten i sitatet.

Nok en norsk kvinne har brutt en barriere. Lise Klaveness (37) er proffspilleren som ble direktør for den norske elitefotballen. Hun er også den første kvinnelige ekspertkommentatoren i VM i fotball for herrer, som akkurat i disse dager klistrer sportsidiotene til skjermen.

Det gjør hunikke ustraffet. Mange hyller henne – hun har både egen erfaring som fotballspiller, og erfaring som kommentator for NRK, blant annet fra fotball-EM i 2016. Hun er udiskutabelt dyktig, faglig kompetent og mentalt forberedt. Og i stand til å formidle en hel, sammenhengende, intelligent og begrunnet setning. Langt fra alle sportsjournalister kan skryte av det samme.

Likevel ryr sjikanen inn fra norske fotballfans. Det så Klaveness selv komme; det gjorde i grunn mange av oss andre også. De som fulgte den gode NRK-serien «Heimebane», om det fiktive eliteserielaget Varg IL som får kvinnelig trener, skjønner nå at det er akkurat sånn det er å være kvinne i den ellers mannsdominerte fotballbransjen. Fotball er Norges og verdens største kvinneidrett, men kvinner ligger likevel lang etter i roller som trenere, i mediene og som ledere.

Hetsen mot Klaveness går omtrent som følger: «Kjære Lise Klaveness. Du er et irritasjonsmoment og intet mer». «Ørene mine blør». «Kan noen som har studert kommunikasjonsteknologi lage en knapp som muter kun Lise Klaveness?». Noen ber henne komme seg tilbake til kjøkkenbenken.

Det har andre kvinnelige fotballkommentatorer også fått beskjed om. Claudia Neumann var i 2016 den første kvinnen som kommenterer et mesterskap for menn på tysk tv, den gang var det fotball-EM. Reporteren i den tyske kanalen ZDF hadde tidligere kommentert både OL- og VM-kamper for kvinner, og har over 20 års erfaring som journalist.

«En kvinne som kommenterer kampene for ZDF? Har de i det hele tatt tillatelse til å forlate kjøkkenet?», er ikke det groveste Neumann måtte tåle. Men meldingen kvalifiserer åpenbart til pallplassering som den dummeste. Finter som «Kvinner kan gjerne kommentere kvinnefotball, men ikke ekte fotball», fortjener sølv.

Fotball er verdens største idrett. Selvfølgelig har en så stor idrett også en god gjeng av verdens største idioter med på «laget». Mannlige idioter, når sant skal sies, som sikkert aldri selv har spilt en kamp på høyere nivå enn reservebenken i sjettedivisjon. Og som bruker tida si på tastaturet der de fyrer av det ene selvmålet etter det andre. For en gjeng ...

Begrepet sportsidiot har fått nytt innhold. Rødt kort og utvisning neste.