Forsvaret som del av regjeringens sentralisering

Odd Arne Andreassen (Sp) er opptatt av Forsvaret.

Odd Arne Andreassen (Sp) er opptatt av Forsvaret. Foto:

Av
DEL

LeserbrevEtter mange års tjeneste i Forsvaret vil jeg mene å ha god innsikt i utviklingen som har vært i Forsvaret gjennom mange år. Jeg har jobbet i miljøet på Andøya flystasjon, men også i andre posisjoner i Forsvaret gjennom disse årene.

Sikkerhetspolitisk har situasjonen forandret seg fra å være «spent» under den kalde krigen til «tøvær», og er nå spent igjen.

Disse skiftene har foregått over flere tiår, og sett med historiske briller må de vel sies å ha vært ganske forutsigbare.

Den sittende regjering og de foregående Solberg-regjeringer har stadig skrytt av den forutsigbare forsvarspolitikken de fører, og vi har fått høre om en historisk satsing på Forsvaret.

Realiteten er at, ja, det gjøres viktige investeringer, men de kommer seint. Samtidig tas det ikke hensyn til at vi trenger kompetente mennesker til å operere det nye utstyret som anskaffes – samtidig som jobben skal gjøres med det gamle utstyret. Stadige reformer og omorganiseringer trøtter ut menneskene, og til slutt vil de ikke være med på dette. Trivsel og motivasjon blir borte, og enestående og verdifull kompetanse går tapt.

Flytting av 339-skvadronen fra Bardufoss til Sør-Norge, nedlegging av Andøya flystasjon og flytting av 333-skvadronen til Evenes. Dette er eksempler på hvor galt det kan gå.

Legg så til at Andøya flystasjon i liten grad blir tilgjengelig for næringsutvikling og at Evenes får problemer med avvikling av sivil flytrafikk. Det siste skjer fordi Evenes ikke lenger vil være innenfor sikkerhetsmarginer for turbulens. Det som var en skandale er i ferd med å utvikle seg til en farse.

Norge har nå så lav kapasitet til å gjennomføre operasjoner med Orion-flyene at allierte må gjøre denne jobben. Man kan jo spekulere i hva dette betyr sikkerhetspolitisk i forhold til vår nabo i øst.

De samfunnsmessige følger for Andøy er også ganske dramatiske. Kommunen har mistet over 300 innbyggere siden vedtaket om nedlegging i 2016, og regjeringens vilje til å stille opp med «ekstraordinær» innsats har ikke vært spesielt synlig.

Om nå Evenes får så sterke vindbegrensninger at det blir vanskelig å opprettholde sivil flytrafikk der, er farsen blitt tragedie.

Jeg er glad for å stille til valg for Senterpartiet som har vært en tydelig stemme mot sentralisering av både forsvar, sykehus og politi.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags