Gå til sidens hovedinnhold

De som forventer at Carter i Bodø vil gi uttrykk for forholdet mellom nord og sør, vil bli skuffet

Artikkelen er over 5 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Ash Carter i kveld ankommer Bodø er det første gang på 11 år en amerikansk forsvarsminister besøker Norge. Den gang var det ikke ukjente Donald Rumsfeld, og stordelen av tiden ble brukt på Jåttå i Stavanger.

Da var dette vårt militære hovedkvarter. Siden er det flyttet til Reitan, årsaken til at besøket denne gang omfatter Bodø.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er dessuten endret drastisk, med en klart mer utsatt nordflanke på grunn av russisk aggressivitet.

Det er likevel en misforståelse å tro at Carters Bodø-besøk primært henger sammen med nærheten til Russland.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartements hjemmesider er hovedmålet med besøket  - i Norge og England, der han er tirsdag-torsdag, å diskutere FNs fredsbevarende operasjoner og oppdatere hverandre på framgangen i kampen mot IS.

De som forventer at Carter i Bodø vil gi uttrykk for noe eget syn på Norges valg av hovedflybase, eller forholdet mellom nord og sør i foreslått basestruktur, vil derfor bli skuffet.

Ikke dermed sagt at forholdet til Russland ikke blir tema under samtalene med hans norske kollega, Ine Eriksen Søreide. Carter jobbet som viseforsvarsminister under Bill Clinton med nettopp forholdet til Russland, og anses som en hardliner når det gjelder støtte til Ukraina i konflikten med Putin.

Selv om Ash Carter er en anerkjent intellektuell kapasitet, med hovedfag fra Yale i så vel teoretisk fysikk som middelalderhistorie, er han også en hardtslående politiker.

I mai holdt han en tale i Stuttgart der han varslet en sterkere amerikansk militærinnsats for å demme opp for økende russisk aggresjon på Natos østlige flanke.

Vi ønsker ikke å gjøre Russland til en fiende, sa Carter, men «la det ikke være noen tvil; vi vil forsvare våre alliert og en orden basert på internasjonal lov».

Carter pekte særlig på Russlands forsøk på å skremme sine baltiske naboer, og gjentok USAs plikt og vilje til å forsvare dem mot ytre aggresjon.

Dette står i skarp kontrast til presidentkandidat Donald Trump, som mener USAs vilje til å forsvare Baltikum vil avhenge av hvorvidt de baltiskeland øker sine forsvarsbudsjetter eller ikke.

Senest denne uken slet også en av Trumps fremste sikkerhetspolitiske rådgivere, Mike Flynn, med å svare på hvilket forhold et Trump-ledet USA ønsker å ha til Russland.

Flynn har tidligere vært en hyppig gjest i Putins fremste internasjonale propagandaredskap, tv-kanalen RT.

Dagens amerikanske forsvarsminister er altså mer bekymret for Natos østflanke enn nordflanke. En ny, Trump-innsatt, kommer antakelig ikke til å være bekymret for noen av dem.

Det er et åpenbart problem for Norge, som er helt avhengig av amerikansk støtte overfor et stadig mer selvhevdende Russland.

Ine Eriksen Søreide bør derfor benytte timene med dagens amerikanske forsvarsminister godt, og håpe det blir Clinton og ikke Trump som utnevner den neste.

Kommentarer til denne saken