Vi må ta vare på forsvarshistorien

Besøkte Bodø: Det var tid til flere besøk mens ministeren var i Bodø. Her på Nord Universitet. F.v: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og ordførerkandidat Lars Vestnes (H)

Besøkte Bodø: Det var tid til flere besøk mens ministeren var i Bodø. Her på Nord Universitet. F.v: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og ordførerkandidat Lars Vestnes (H) Foto:

Av
DEL

LeserbrevBodø kommune må ta eierskap og sette seg i førersetet for sikre Anlegg 96 og historien rundt dette. Anlegg 96 blir et historisk hjerte i ny by, og er en viktig del av prosjektet om Bodø som Europeisk kulturhovedstad.

I 1960 var Bodø en hotspot i den kalde krigen. Forsvaret hadde tatt stor plass i byen og bygde ut mange av de anleggene, som nå skal fjernes for å gjøre rom for framtidens byutvikling gjennom prosjektet «Ny by – Ny flyplass». Den gang lå framtiden i forsvarsutbyggingen. Bodø er bygd opp som både et resultat av de militære investeringene. Byutviklingen gikk hånd i hånd med oppbyggingen av vår forsvarsevne, selv om dette
ikke var tydelig for folk flest.

Det var ikke snakk om dersom en atombombe skulle treffe Bodø, men når. Situasjonen ble tilspisset 1. mai 1960, da et amerikansk U2-fly ble skutt ned over Sverdlovsk i Russland og det viste seg at Bodø var bestemmelsesstedet. Bodø var plutselig innblandet i stormaktspolitikk, og faren for en varm krig var faretruende. Bodøs befolkning var neppe klar over den trusselen som hang over byen og hvilken rolle byen spilte i den kalde krigen. Likevel har dette i stor grad formet byen slik den er i dag. Samtidig er det den kalde krigen som har bygd opp det forsvarsanlegget som nå skal bli vår nye by.

I 2012 ble det fattet et vedtak om å flytte det meste av Forsvarets aktivitet ut av byen. Etter noen svarte dager, snudde byen seg om og så på hvilket utviklingspotensial som faktisk lå bakom det militære gjerdet. Bak der hvor bare noen få hadde vært og kjente til forholdene. Midt i dette historiske landskapet ligger Anlegg 96. Anlegget sto ferdig i 1960, og skulle huse en hel jagerflyskvadron. Anlegget var atomsikkert, og hadde en viktig oppgave: Å stoppe videre angrep i resten av landet etter at atombomben hadde falt over Bodø. Anlegg 96 er varslet fredet av Riksantikvaren, for å ta vare på byens historie og samtidig en viktig nasjonal og internasjonal kulturarv.

Mulighetene for å realisere dette prosjektet og samtidig bevare et internasjonalt viktig kulturminne, her, i byen vår, er i en unik posisjon akkurat nå. For å få dette til må vi spille på lag og forene krefter slik at denne muligheten ikke går ifra oss. Derfor var det veldig nyttig å få ta med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Anlegg 96 forrige uke. Det har lenge blitt jobbet med å utvikle et konsept for å fortelle den kalde krigens historie i Anlegg 96, og det vil jeg jobbe aktivt for som Bodøs neste ordfører – hvis jeg får den tilliten.

Nå har vi muligheten til å spille videre på byenes kulturarv, forsterke forsvarshistorien og ikke minst skape en helt ny, og absolutt genuin, arena for opplevelser for lokalbefolkning og besøkende utenfra. Målet vårt må være at Anlegg 96 åpnes som nasjonalt Kald krig-museum til Europeisk kulturhovedstadsåret 2024. Da vil Bodøs identitet og historie forlenges inn i framtiden og samtidig skape nye arbeidsplasser, ny verdiskaping og ikke minst gjøre byen enda mer attraktiv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags