«Det heter den sunne fornuft fordi den ikke smitter», mente den tyske forfatteren Otto Ludwig (1813-1865). Han har rett.

Det finnes fortsatt lukkede grupper i sosiale medier der foreldre søker etter «smitteringer», fordi de ønsker å påføre sine barn sykdommer som meslinger, røde hunder og vannkopper.

Resultatet av vaksinemotstandernes egoistiske innsats for å holde liv i potensielt dødelige barnesykdommer ser vi nå.

På verdensbasis regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at meslinger årlig forårsaker rundt 115.000 dødsfall. WHO hadde håpet å utrydde sykdommen for godt innen 2015.

Nå blomstrer den i Europa i et så stort omfang at Folkehelseinstituttet advarer mot å ta uvaksinerte barn med på ferie til en rekke land. Tyskland vurderer å innføre bøter til foreldre som ikke lar barna vaksineres.

Forleden ble det kjent at en unge i Oslo har fått meslinger. Barnet ble syk uka før det skulle få MMR-vaksinen, 15 måneder gammel. Det er det andre norske barnet som er registrert med meslinger i Norge nå. Smittekildene er ikke kjent.

Vaksinering er ingen selvfølge i mange europeiske land, men i Norge bør det være det. Tilbudet er riktig nok frivillig, og anført av kjendisbloggere og filmstjerner som er erklærte vaksinemotstandere synker andelen barn som blir vaksinert.

Foreldre i alternative miljøer nekter også vaksinasjon. En av dem som har forsvart at barn påføres meslinger, er homøopat Gro Lystad. Hun viser til den kjente antroposofen og pedagogen Rudolf Steiner: Meslinger er nemlig, ifølge Rudolf Steiner, en «transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske. Dette blir vi fratatt ved vaksinasjon». Stikk den!

Transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske? Pølsevev og lirumlarum. Smitteringer, kaller de det. Smittsom galskap kaller jeg det.

Det er sunt med skepsis, også mot vaksiner. Etter at bivirkningene etter massevaksineringen under svineinfluensaen i 2009 ble kjent – minst 76 fikk narkolepsi – er det lurt å tenke seg om.

Vaksiner kan ha bivirkninger, for det meste i mild form. Eller ingen. Mikroskopiske sjanser for bivirkninger står heller ikke i noe forhold til gevinsten for det enkelte barn, og samfunnet som helhet. Vaksinene som brukes mot barnesykdommer er vel utprøvd, i motsetning til vaksinen mot svineinfluensa. Den massevaksineringen var panikkartet.

Når vi tenker på hvor mange millioner barn som er reddet fra mulige følgesykdommer og den sikre død på grunn av vaksinering, er det direkte tragisk at en gjeng alternative egoister setter barns liv – og mange tiår med kamp for å utrydde potensielt farlige barnesykdommer – i fare.

Kan noen forestille seg hvordan verden hadde sett ut uten poliovaksinen?