Hva skjedde med oss?

Leder i Bodø SV og 2. kandidat på Bodø SVs kommunevalgsliste

Leder i Bodø SV og 2. kandidat på Bodø SVs kommunevalgsliste Foto:

Av
DEL

LeserbrevHva skjedde med oss
Vi som alltid hadde plass ved bordenden
Vi som alltid hadde kaffekjelen på plata

Vi som tente varder og fyr slik at skipbrudne
skulle makte å ta seg til land

Vi som selv rømte over grensene
...

Disse linjene er fra diktet «Oss» av Svein Henriksen

20 juni er vedens flyktningedag. Antall flykninger og asylsøkere som kommer til Norge har gått drastisk ned de siste årene. Men flyktningekrisen er ikke over. Hvert minutt driver 25 mennesker i verden på flukt. Hver dag blir det 36000 mennesker. I fjor druknet 2000 mennesker i forsøk på å ta seg over Middelhavet. De som lykkes med å krysse havet kommer ikke videre, men samles opp under elendige forhold i overfylte leire på ubestemt tid. Moria-leiren på Lesvos hadde opprinnelig en kapasitet til å huse tre tusen flytninger, men har over det dobbelte. Helsepersonell og andre hjelpearbeidere melder om umenneskelige forhold, foreldreløse barn og mennesker med alvorlige psykiske symptomer.

Hva bør Norge gjøre i denne situasjonen? Det kan oppsummeres kort: Vi bør gjøre mer! Vi burde finne penger på statsbudsjettet til å fortsette å bidra til redningsinnsatsen i Middelhavet. Vi burde ta et større ansvar for barn på flukt. Vi burde ta imot flere flyktninger med funksjonshemminger og sykdommer, fordi disse er blant de aller mest sårbare. Og vi bør snarest slutte å tvangsutsende barnefamilier til Afghanistan! Regjeringen bør lytte til FN og andre instanser som mener at innstrammingen i den norske asylpolitikken har gått for langt.

I trygge Norge kan vi ikke stå handlingslammet å se på de menneskelige tragediene som utspiller seg. Vi kan ikke snu oss bort. Hvert menneske i de overfylte gummibåtene på havet har en verdi. Hver uke og hver måned at barn sitter alene og livredd, i Moria-leiren, under en bro i Paris, i Kabul, eller i amerikansk grensepoliti sin varetekt setter uutslettelige spor. Det har vi ikke lov til å trekke på skuldrene av! La oss sette over kaffekjelen, gjøre plass ved bordenden og tenne vardene for de skipbrudne. Norge må være en pådriver i arbeidet for humanitære løsninger for flyktninger!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags