Gå til sidens hovedinnhold

VI KJEMPER MOT FRAMTIDENS FLOM

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sørlandet blir hard rammet av flom. De siste dagene har både brannvesen og Sivilforsvar måttet rykke ut for å begrense skadene etter enorme mengder regn. Kampen mot klimaendringer er kampen mot mer av dette. Det er kampen for å sikre stabilt vær for folk og fe. Når ekstremværet nok en gang rammer, også oss, bør det mane til innsats. Flom problemer vil nok bli et mindre problem når ekstremværet kommer, vi kan kanskje sitte hjemme nu å flir av at søringan får svi men vi bi ikke å flir noe særlig når ekstemværet kommer nordafør

Det er umulig å si med absolutt sikkerhet at akkurat den flommen som rammet Sørlandet akkurat denne uka er en direkte konsekvens av menneskeskapte klimaendringer. Men noen ting vet vi likevel sikkert. Vi vet at verden allerede har blitt en grad varmere siden førindustriell tid. Vi vet at denne temperaturstigningen totalt sett skaper mer ekstremvær i verden. Mer tørke, mer flom, farligere sykloner og heftigere orkaner. Stiger temperaturen med enda en grad, vet vi at været vil bli mer ekstremt. For oss betyr det mer av det vi har opplevd denne uka. Et villere og våtere klima, hele året. Mindre stabil sommer. Mindre stabile vintre. I møtet med denne kunnskapen skal vi ikke la oss drukne i alvoret og dystre framtidsutsikter. Men vi kan heller ikke stikke hodet i sanden. Vi må erkjenne problemet samtidig som vi gledes over at vi faktisk vet veldig mye om hva som må til for å bekjempe dette.

Politikera som begynner en ny stortingsperiode veit, innerst inne, veldig mye om hva som skal til for at vi kutter vår andel klimagassutslipp i Norge. De vet hva som skal til for at vi gjør vår del av den innsatsen som kreves for å nå klimamålene. De vet hvilke tiltak som må til i transporten, industrien og landbruket for å redusere etterspørselen etter kull, olje og gass. Men om de handler på den kunnskapen de har, gjenstår fortsatt å se. Grønn Ungdoms appell til de 169 nye stortingsrepresentantene er klokkeklar: Ikke la den neste stortingsperioden bli fire nye år med systematiske brudd på internasjonale avtaler, Skriv historie! La oss stikk hue opp av sanden! 

Kommentarer til denne saken