«Tar dæm fisken tar dæm oss alle»

Av

Det e vår historie, det er din historie. Det e vår kjærlighet til alt vi e og alt vi har!

DEL

LeserbrevOm det finnes ei bok folk langs kysten skal kjøpe i år så er det Kystopprøret 2017s bok «Tar dæm fisken tar dæm oss alle». Forsiden sier det meste av det de fleste av oss føler, tenker og kjenner på. Men når det er sagt, så er det ikke en bok som bare tar for seg sorg og elendighet. Det er ei bok som fikk mæ tel å flire høyt der æ satt på flyet å leste den. Og den fikk mæ til å bli så rørt at æ måtte tørke tåra. Det e egentlig ei voldsom kjærlighetserklæring til kystfolket, til nordområdene, til det som har fått nordmannen til å klore sæ fast der kor man kunne skimte ei torskespora ... Å det har dem gjort i tusenvis av år!

Det e ei kjærlighetserklæring til hver eneste av oss tuillinga som elske å bo i fjæresteinan og høre på havet som slår inn mot land under vinterstormen og synes vi bor i paradis! Det e selvfølgelig fortellinger som tar for sæ kampen folket har hatt mot øvrigheta, om de kampan man har vunnet og om de kampan man står i. For folket langs kysten tape aldri. Dem gir sæ aldri. Ikke før dem har vunnet fram.

Det e ei bok om engasjement hos folket. Et folk som e ydmykt, kanskje litt for ydmykt og litt for lett å skyve til sides. Helt til det folket får nok!

«Tilgi dem Herre, for dem vet ikke ka dem e i ferd med å gjøre!» – det e egentlig en god beskrivelse av korsn vi, folket langs kysten og folket i nord, har tilnærma oss galskapen som har vært tredd nedover hodene på oss fra dem i Oslo, Kristiania eller det være sæ København.

Men det e også et klart signal på at folket har sett sæ lei på det som skjer. For i det samme setninga e uttalt smell storhanda i bordet, som for å understreke at «NU E FAEN MÆ NOK!!!»

For mæ e det det den her boka e, et signal om at vi har fått nok! Det her e en kjærlighetshistorie som folk ellers i landet ikke kjenner til ... Kjærligheten for kysten, folket og den gudbenådede fisken!

Og æ e ikke aleina om å synes godt om boka og kor viktig den e. Professor Torbjørn Trondsen skriver på Facebook om boka. «Interessant bok med mange fortellinger om kystbefolkningens kamp for å sikre ressurstilgangen og inntektsgrunnlaget for bosettingen på kysten. De historiske linjer i kystens kamp for sine rettigheter til fiskeressursene som Thor Robertsen trekker fra Mehamslaget 1903 via Aksjon Kyst Norge i 1973–74 til Kystaksjonen2017, gjør inntrykk. Er det koloniens endeløse kamp og avmakt i forhold til sentralmakta vi er vitne til? Hvorfor gjelder ikke «Nærhet gir rett» i den nasjonale fiskeripolitikken som dannet det internasjonale grunnlaget for etablering av de nasjonale 200-milssonene?»

Det finnes ei bok som alle kystmenneska bør ha på bordet, på hylla og under juletreet i år ... For det e folkesjela vårres i bokform. Det e en hyllest til vår historie, vår kamp, vår ukuelige stå-på-vilje og totalt fravær av respekt for dem som forgriper seg på oss.

Nu nærme jula sæ, og gjør du som mæ, så e det flere som finner sitt eksemplar av boka under juletreet i år. For den e for viktig til ikke å deles og diskuteres. Boka får man bestilt på facebooksida til Kystopprøret 2017 eller så e det kontaktinformasjon på bildet. Så gjør man ikke bare flere av oss langs kysten glad og forbainna i samme lesing, men man støtte opp om en organisasjon som har klart, med få midla, frivillighet og kampvilje, å sette fiskeri på dagsorden! Det vil bare gjøre det mulig for dem å gire opp og gjøre det enda mer umulig å overse kampen om våres viktigste naturressurs!

Det e vår historie, det er din historie ... Det e vår kjærlighet til alt vi e og alt vi har!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags