Fauskes nye kommunestyre er historisk, med Sps første ordfører og et skikkelig generasjonsskifte

Av
DEL

MeningerTorsdag fikk Fauske et nytt kommunestyre, og det ble en historisk dag. Ikke bare fikk Senterpartiet sin første ordfører i kommunens historie, det skjedde også et skikkelig generasjonsskifte.

Som flere bemerket var påtroppende ordfører Marlen Rendall Berg ikke født en gang da avtroppende Jørn Stene (Felleslista) gikk inn i fauskepolitikken. Stene blir dessuten Felleslistas første og siste ordfører, siden partiet etter 20 år i politikken nå legger seg selv ned.

Det betyr at dets nyvalgte kommunestyremedlemmer går inn i Arbeiderpartiets gruppe, partiet Felleslista i sin tid brøt ut av etter dype konflikter rundt retninga på fauskepolitikken. Sånn sett kan man argumenter for at dette på mange måter også er et tilbakefall til normaliteten i Fauske.

Det som uansett er nytt er Sps sterke posisjon, etter at partiet har vært ute av fauskepolitikken i åtte år. Partiets framgang kom ikke overraskende, og den skyldte nok mer nasjonale trender enn saker mer spesifikke for Fauske. Motstand mot regjeringens sentralisering ga Sp et løft over hele landet. Det spesielle i Fauske er at Sp nå skal samarbeide lokalt med de samme regjeringspartiene de vant valget på å slåss mot.

Det er på ingen måte unaturlig; lokale samarbeidskonstellasjoner avviker ofte fra de nasjonale. Årsaken er enkel, det er andre saker som preger lokalpolitikken enn rikspolitikken. Dessuten sikret Sp seg på denne måten ordføreren i Fauske, og blir det største partiet i styringskoalisjonen.

Det ville ikke vært mulig et samarbeid med et Ap som etter sammenslåingen med Felleslista ville fått hele 9 representanter i kommunestyret. Dessuten ville en slik koalisjon fort blitt avhengig av Rødts stemmer, noe Sp klart ikke ønsket. På den andre siden vil nok samarbeidet med høyresiden gjør det vanskeligere for partiet å videreføre sin suksess som regjeringens mest kompromissløse motstandere. Men det er noe Fauske Sps neppe trenger å bekymre seg for før ved valget i 2023.

I mellomtiden står den nye styringskoalisjonen i Fauske overfor store utfordringer. Økonomien er anstrengt og kommunen kommer neppe unna både kutt og store omstruktureringer de neste årene. Det vil ramme folk i Fauske, både kommunalt ansatte og mottakere av kommunens tjenestetilbud.

Det vil utvilsomt bli en belastning for de partier som sitter med makta. På den andre siden mener de jo selv at det er de som har de beste løsningene, og kutt ville måttet komme uansett hvem som styrer. Utfordringen for Rendall Berg og de andre blir å kommunisere akkurat det til Fauskes innbyggere. Det blir ingen enkel jobb, men det er nå uansett bedre med makt enn maktesløshet de neste fire årene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags