Svært alvorlig for Fauskes innbyggere

Av
DEL

LederDe var et dystert budskap han kom med, rådmannen i Fauske da han tirsdag presenterte kommunens økonomiske framtidsutsikter for politikere og ansatte. Dagens budsjett har en underdekning på 40 millioner, og situasjonen går fra svart til nattsvart når kommunen neste år også må begynne å tilbakebetale et lån på 75 millioner kroner den tidligere har tatt opp. En stor andel av Fauske kommune inntektsgrunnlag vil da gå med til å betale gjeld, og det er ingen ting vi kan gjøre med det, sa en alvorsfylt rådmann Geir Mikkelsen. Å få til et balansert budsjett i en slik situasjon vil kreve et enormt politisk mot, sa han videre, for det kan kun skje ved at kommunen reduserer sitt tjenestetilbud til Fauskes innbyggere.

Det er all grunn for både politikere, etatsledere og ansatte å ta rådmannens advarsel på alvor. Under dagens regime vil et ubalansert budsjett komme i retur fra fylkesmannen med beskjed om ytterligere kutt. Det vil i praksis sette Fauske under administrasjon, og gjøre det umulig å gjennomføre tiltak som kan gi økte inntekter på sikt. Da er det bedre å ta de nødvendige kutt på forhånd, uansett hvor mye det vil smerte.

For smerte vil det gjøre uansett, det er rådmannen klar på. Fauske kommune har allerede gjennomført flere strukturelle kutt innen skole og helse, og det er begrenset hvor mye man kan spare på mer perifere oppgaver. Det vil bety at man også vil måtte se på garantert upopulære tiltak som flere elever i klassene, færre senger i omsorgssektoren og lavere tilbud om hjemmeomsorg. Denne gang slipper man ikke unna kutt innen skole og omsorg, og man må ytterligere redusere antall ansatte. Dette stiller ikke bare politikerne overfor en utfordring, det vil også bli krevende for etatsledere, ansatte og deres tillitsvalgte. Om målet er å opprettholde best mulig tjenestetilbud for innbyggerne, vil det nemlig også måtte gå ut over ansatte og stillinger.

Det er gjort et poeng ut av at formannskapet midt oppi denne krisen valgte å gå for den dyreste løsningen for en ny vei til Søbbesva industriområde. Det vil koste 2,3 millioner kroner ekstra, penger kritikerne mener man heller bør bruke på helse og skole. Mens tilhengerne av dyreste løsning mener den er nødvendig å tiltrekke seg investeringer i området. Noe man vil tjene på over tid. Vi skal ikke ta stilling til akkurat den konflikten, men dette er et godt eksempel på en avgjørelse som andre vil ta for Fauske om politikerne ikke evner å balansere budsjettet. Slik sett handler dette også om lokaldemokratiet, og bør være nok en grunn for fauskepolitikerne til å ta advarslene fra rådmannen på alvor, og handle ut fra dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags