Europeisk kulturgalskap

Torsdag var det fest da det ble kjent at Bodø er kommet gjennom nåløyet for å bli kandidat til Europeisk Kulturhovestad. Allan Ellingsen (Frp) er ikke like glad.

Torsdag var det fest da det ble kjent at Bodø er kommet gjennom nåløyet for å bli kandidat til Europeisk Kulturhovestad. Allan Ellingsen (Frp) er ikke like glad. Foto:

Av

Jeg håper inderlig at EU ikke velger Bodø. Det kommer til å bli dyrt. Ikke for Ida Pinnerød, men for deg og meg.

DEL

MeningerTorsdag var det fest i Stormen. Da feiret nemlig politikere, kommunetoppene og kulturfiffen at hundrevis av millioner skattekroner kan bli svidd av under et EU-arrangement i Bodø som kalles Europeisk kulturhovedstad. At de feirer er ikke så vanskelig å skjønne, for fiffen selv vil få gratisbilletter – og 350 millioner – den regningen får du og jeg.

Prosjektet som er markedsført som en hyllest til kulturen i hele Nordland, fikk sin introduksjon gjennom å leie inn mangemillionærfotograf Spencer Tunick fra USA. Han fikk 600.000,- kommunekroner rett i lomma for å ta bilder av nakne bodøværinger. I hånda holdte de lys fra en utenlandsk kunstner. Våre egne kunstnere og fotografer ble ikke engang sett i nåde til å illustrere forsiden på søknaden som Ordfører Pinnerød personlig leverte i Brussel på vegne av fylkets innbyggere og kulturliv!

Nå er Bodø én av tre som kan bli valgt av EU for å oppnå en ettårig status som kulturhovedstad. Året er 2024. Hele festen må vi betale selv.

Prosjektet har en kostnadsramme på nærmere 350.000.000 kroner. Det er jo ikke så mye for at politikere skal slå seg på brystet og kulturfiffen skal få kose seg. For det er nemlig ingen i Nordlands kunst- og kulturliv som hittil har hyllet tanken om Bodø som europeisk kulturhovedstad. Gårsdagens «drømmedag for kulturlivet i Bodø» er nok over når folk våkner.

Bodø kommune skal bidra med 65.000.000,- eiendomsskattekroner. Allerede har prosjektet kostet Bodø kommune millionbeløp – og det før søknaden er levert. Eiendomsskatten er god å ha. For mens millionene ruller ut til Europeisk kulturhovedstad, er det enkelt å avslå søknaden på skarve fjorten tusen kroner til nye uniformer for Alstad skolekorps; de hadde jo tross alt sendt inn feil skjema!

Nordland fylkeskommune skal bidra med like mye, altså 65.000.000,- kroner. Dette samtidig som et flertall av fylkespolitikerne struper tilbud til folk i resten av fylket, kutter i skolelinjer, hurtigbåt og fergetilbud og skal si opp massevis av ansatte for å få økonomien til å strekke til. Skoleelever og øyboere får heller roe seg ned, går ikke båten vil jo folk uansett svømme til «kulturhovedstaden».

Politikerne har forutsatt at lokalt næringsliv skal bidra med over 100.000.000 kroner. 100 millioner kroner fra bodøbedrifter – det er mye det! Men også her er det nok mine og dine penger som skal til livs. Det private næringslivet i Bodø har ikke en sjanse til å stille opp med så store beløp. Da blir det lett å peke på de kommunalt eide selskapene Bodø Energi, IRIS og SKS. Hvert år gir disse selskapene store og sårt tiltrengte pengesummer til breddeidrett og breddekultur i Bodø. Penger som gjør at det blir litt mindre utgifter, vaffelsteiking og dopapirsalg for foreldrene. Men hvem bryr seg. Det er viktigere med Europeisk kulturhovedstad i Bodø enn å støtte barne- og ungdoms fritidsaktiviteter.

Hvordan får politikerne dette til? Jo, ingen av disse selskapene kan trylle fram penger, men det er de samme politikerne som sitter i styrene SKS, IRIS og Bodø Energi. Det betyr at de kan lett bestemme at overskuddet fra strømregninga eller renovasjonsavgiften din skal brukes til Europeisk kulturhovedstad i stedet for å lette byrden på allerede skattetynte småbarnsforeldre.

Heldigvis har regjeringen sagt nei til å bidra med ytterligere 100 millioner skattekroner. Det ble en furore. Hvem sier vel nei til Bodø? Det fine er at Kulturministeren ser at midlene som nå skal brukes på et prestisjeprosjekt som over halvparten av Bodøs innbyggere ikke ønsker kommer til å gå på bekostning av resten av fylket.

Øvrigheten fra Bodø vil ha med hele Nordland. Kommunene der ute har hittil styrt sin iver. Monumenter etter selvgode politikere har de betalt nok av. Skal de være med må de betale på toppen av alt. Jeg vil anta at de færreste kommuner legger ned sykehjemsplasser og grendeskoler for å bidra til at Bodø skal bli Europeisk kulturhovedstad. Kan det tenkes at tvert imot hele prosjektet er med å svekke Bodø som fylkeshovedstad?

Jeg håper inderlig at EU ikke velger Bodø. Det kommer til å bli dyrt. Ikke for Ida Pinnerød, men for deg og meg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags