Viktig for hele Nord-Norge

Bodø, Nordland og Nord-Norge for øvrig tjener på at Bodø blir kulturhovedstad i 2024. Statusen øker den positive oppmerksomheten rundt det som skjer nord for Polarsirkelen og i Arktis.

Bodø, Nordland og Nord-Norge for øvrig tjener på at Bodø blir kulturhovedstad i 2024. Statusen øker den positive oppmerksomheten rundt det som skjer nord for Polarsirkelen og i Arktis. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tross manglende drahjelp fra kulturminister og departement: Grundig og seriøst lagarbeid gjennom flere år har gitt resultater. Å komme til finalen om å bli Europeisk kulturhovedstad 2024 er som å vinne cupfinalen. Å få tildelt statusen er å nå helt til topps i Europa. Vi gratulerer involverte, bodøværinger og alle nordlendinger med at Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024!

Avgjørelsen onsdag kommer til å få stor betydning for kulturlivet i årene som kommer. Men det er ikke bare kulturen som får et løft. Hele bodøsamfunnet, Nordland og Nord-Norge for øvrig tjener på dette. Statusen øker den positive oppmerksomheten rundt det som skjer nord for Polarsirkelen og i Arktis. For et fylke som sliter med fraflytting, der spesielt unge reiser ut og for få vender tilbake, vil Europeisk kulturhovedstad være et trekkplaster.

Arrangementet vil skape arbeidsplasser, og ikke bare i 2024. Bodø som by høyner sin status, og blir mer attraktiv både å bo og arbeide i. Etter kåringer som attraktiv by, beste bysentrum og Norges kulturby løfter denne utnevnelsen Bodø til helt nye dimensjoner nasjonalt og internasjonalt. Vekst i turisme med flere nye hoteller og økt nasjonal og internasjonal oppmerksomhet har vært pekt på som viktig. Men aller viktigst er at Bodø klarer å trekke til seg kompetent arbeidskraft som skal utvikle byen og Nordland framover. Og selv om forskning ikke utvetydig kan slå fast effekten av tilflytting og arbeidsplasser på sikt, har vi tro på en positiv utvikling.

Én jobb gjenstår imidlertid. Det er å øke entusiasmen hos bodøværingene, i nabokommunene og hele fylket for øvrig. En meningsmåling AN gjennomførte i mars i år viste at 47 prosent av de spurte var skeptiske til Bodøs søknad. Vi er enige med dem som tror at holdningen vil snu. Bodøværinger var negative til prosjekter som Glasshuset og Stormen. Men når prosjektene var gjennomført, og folk så resultatet, snudde stemningen. Vi tror dette vil skje nå også. Hvis byens befolkning og fylket for øvrig blir involvert blir de også engasjert.

Bodø er allerede en attraktiv by i vekst. Europeisk kulturhovedstad vil sammen med andre viktige prosjekter som ny flyplass, Smart City og sentrumsutvikling vise at Bodø er en by med sterke ambisjoner der man tør tenke store tanker. Dette er perspektiver som vil bidra til å styrke Bodøs attraktivitet for ung kompetent arbeidskraft. Bodø har en viktig rolle å spille som vekstmotor i en landsdel der befolkningsutviklingen går feil vei. Nå har Bodø tatt på seg ledertrøya. Det klarer byen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken