Gratulerer, Bodø - og Nord-Norge!

Arktisk Filharmoni gleder seg stort over at Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024, og direktør Tor Lægreid tror dette vil føre til et løft for hele kulturfeltet i Nord-Norge.

Arktisk Filharmoni gleder seg stort over at Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024, og direktør Tor Lægreid tror dette vil føre til et løft for hele kulturfeltet i Nord-Norge. Foto:

Av

At Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024 vil skape store – og gode – ringvirkninger for kulturlivet hele landsdelen.

DEL

LeserbrevFørst og fremst gratulerer vi Bodø og alle de som har gjort en så stor jobb med å få dette til siden Ole Hjartøy lanserte ideen offentlig i 2015. Mange har jobbet klokt og hardt de siste årene for å nå et mål mange mente var urealistisk, men som altså er blitt virkelig, til glede for en hel landsdel.

Forankringen
For selv om effekten av en slik status naturligvis blir tydeligst i Bodø, har prosjektledelsen vært flinke til å inkludere hele den arktiske delen av Norge i sitt arbeid med søknaden. Det har vært ett av mange kloke valg – og flere av oss kulturaktører i nord har vært invitert inn i prosessen.
Jeg er sikker på at forankringsarbeidet med resten av landsdelen vil fortsette med økende styrke, for prosjektledelsen er selvsagt klar over både Bodø og landsdelen for øvrig vil tjene på å tenke stort, også geografisk. Her ligger det en historisk mulighet for Bodø og Nord-Norge til å spille hverandre enda bedre.

Vår erfaring
Vi har jo litt erfaring med det i Arktisk Filharmoni, lokalisert som vi er i både Bodø og Tromsø. Vi har erfaring med at det faktisk går helt fint å jobbe sammen mot felles mål på tvers av byer og fylker – at resultatet faktisk blir blir enda bedre enn om vi gjør ting på hvert vårt nes.
Nyheten om at Bodø blir Europeisk kulturhovedstad i 2024 bør derfor glede kulturaktørene i hele landsdelen. Både fordi vi unner Bodø dette og fordi det vil være bra for alle. Jeg håper inderlig at hele landsdelen nå gleder seg med Bodø og at vi nå kan samles om noe stort og fint i denne delen av Norge. Det sistnevnte trenger vi også.

Løfter Bodø – og Nord-Norge
Kunst og kultur skal nå brukes som middel for å bygge Bodø, Nordland og Nord-Norge. I Bodø vil dette bety alt fra arbeidsplasser til mange gode kulturopplevelser for innbyggere, gjester og turister. For resten av landsdelen vil det bety oppdrag for kunstnerne og et økt fokus på Nord-Norge som region både nasjonalt og internasjonalt, noe som ikke minst er viktig for turistaktørene.
Dette blir altså et løft for oss alle her nord.

Nyt reisen
Det lange løpet med å lage søknad, etablere et felles mål og forankre prosjektet i befolkningen er kommet til en lykkelig slutt. Nå begynner den neste fasen. Enda mer forankring i resten av landsdelen, finansieringsarbeidet og konkret planlegging av veldig mange flotte kulturarrangementer i 2024, for å nevne noe.
Vi i Arktisk Filharmoni står i hvert fall klare til å støtte opp og bidra både underveis og selvsagt under selve kulturåret i 2024. For det er viktig å ha det fint på veien til målet også. På den veien ligger mulighetene åpne for å skape nye og fruktbare samarbeid, enten de er i regi av prosjektledelsen eller om de skapes av oss aktører.
Og jeg håper vi har med oss resten av kulturlivet i landsdelen på akkurat dette.
Vi sitter jo først og fremst på en fantastisk mulighet for oss alle. Gratulerer så mye til Bodø, Nordland og Nord-Norge!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags