2024 og folkelig engasjement

Av
DEL

LeserbrevEt sterkere "folkelig" engasjement? Hva mener AN? Hva forventer AN?

Musikk- og sang"folket" (les: amatører) blir ofte og i betydelig grad involvert i små og store prosjekter og jobber godt sammen med de profesjonelle aktørene. Det er det lang og god tradisjon for. Sist i Bodø ved oppsettingen av Carmen i Bodø og i Tromsø. En fantastisk forestilling med betydelig innsats av voksen- og barnekor.

Samme erfaring innenfor dans. Profesjonelle og amatører i godt samspill som leverer minneverdige forestillinger i sine prosjekter.

Men når det gjelder bildende kunst, og det skal vi vel også ha litt av i 2024, selv om Bodø kommune og Nordland fylkeskommune gjør sitt beste for å "glemme" denne delen av kulturlivet i byen og fylket, er det fortsatt kalde fronter mellom profesjonelle og amatører. Og amatørene er vel "folket" i denne sammenhengen. Hvorfor skal det være slik akkurat på dette kunstfeltet?

Vi har mange amatørkunstnere innen bildende kunst i Bodø og i Nordland. Men denne gruppen er så vidt nevnt i søknaden til EU. Hvorfor? Er det den gamle frykten som ligger under? At amatørene skal ta markedet fra de profesjonelle? Eller at "folket" som driver med bildende kunst ikke holder tilstrekkelig faglig nivå og følgelig ikke har noe som er verdt å vise, sammenlignet med de profesjonelle produktene?

Holdningen til bildende kunst ser vi også i at fylket ikke har noe offentlig visningssted med fast galleri for sine store kunstnere og for temporære utstillinger, slik som andre fylker har.

I lengre tid har det vært bygninger til salgs i sentrum av Bodø som etter litt ombygging ville vært egnet som permanent visningssted for bildende kunst og som også kunne utvikles til møtested og arbeidssted for profesjonelle kunstnere, slik de ønsker, men nei. Null offentlig interesse. For: som alltid er det snakk om prioritering pga. begrenset økonomi. Og ikke har byen noen "rike onkler" som kunne tenke seg å bidra.

Bildende kunst"folket" får greie seg med å vise sine produkter i en tidligere fjøs, uten innblanding av de profesjonelle. For fjøslukt, det er folkelig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags