«Politikk er kunsten å hindre folk i å blande seg opp i det som angår dem», ifølge den franske forfatteren Paul Valéry (1871-1945). Som for eksempel å framstille det som gunstig for oss at det monteres nye, automatiske strømmålere i alle hjem. Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) har i innlegg fortalt halve sannheten; den eneste positive: At vi slipper å gå til sikringsskapet én gang i året for å lese av strømforbruket selv. Som om det har vært et folkekrav.

Innen utgangen av 2018 skal alle norske husstander, med noen få unntak, ha nye strømmålere. Vi har ikke noe valg. Den nye såkalte AMS-måleren fungerer som den gamle, med et par unntak: Avlesingen skjer automatisk. Og dataene om når på døgnet vi bruker mest strøm, lagres. Datatilsynet har reagert på den digitale sladrehanken. Det er selvfølgelig vi – strømkundene – som til sjuende og sist betaler regningen for monteringen.

Det har ikke vært brukt like mye energi på å fortelle at strømmen kommer til å bli dyrere for oss alle. For å jevne ut forbruket gjennom døgnet må vi betale mer på den tiden strømforbruket er høyest. Som er når vi står opp om morgenen for å gå på jobb eller skole, og når vi kommer hjem om ettermiddagen og det skal lages middag og vaskes klær i de tusen hjem. Forventer virkelig kraftbransjen, og statsråden, at husholdninger med trang økonomi, og som har vanskelig for å dekke de månedlige utgiftene, skal lage middag klokka ni om kvelden? Eller bruke vaskemaskin og tørketrommel midt på natta uten tilsyn, noe brannvesenet advarer mot på det sterkeste?

Ja visst kan varmekablene i oppkjørselen slås av mellom fire og seks. Men hvor mange har nå det?

Det er sider ved denne saken som sjelden kommer fram i lyset. Nye målere må ses i sammenheng med ønsket om å eksportere mer kraft nedover i Europa. Ren energi kan selges for gode penger til land som er villig til å betale dyrt, og som er mer eller mindre i energikrise. Det er allerede vedtatt at Statnett og kraftbransjen skal bygge tre kabler for å eksportere nesten halvparten av vår vannkraft til EU. Bransjen gnistrer selvfølgelig av entusiasme.

Kraftbransjen er komplisert, men forenklet sagt er dette situasjonen: Norge er stort sett selvforsynt med ren energi. Det evigvarende og fornybare arvesølvet vårt har gjort at nordmenn har nytt godt av lave strømpriser. En tysker betaler for eksempel rundt tre ganger mer for hver kilowattime. Snart må nordmenn betale mer på den tiden av døgnet når vi bruker mest strøm, mens kraftbransjen håver inn penger på å sende den krafta vi og norsk industri skulle hatt ut av landet. Til gjengjeld risikerer vi å importere «skitten» fossil energi fra Europa, når det blir kraftunderskudd fordi tilsiget til vannmagasinene er lav her til lands. Dyrt og dårlig for alle andre enn kraftbransjen, med andre ord.

Men vi slipper altså å lese av strømmålerne selv. Det er alltids et lyspunkt ...