Salten kommuner - bytt til el-bil nå

Av
DEL

Leserbrev
Det er ikke vanskelig for norske kommuner å spare både miljø og penger. Å bytte ut alle kommunens tjenestebiler til el-biler, kan gi besparelser i millionklassen. Mange har allerede begynt og det er mulig å se for seg 100 % el-biler i kommunenes bilflåte innen 2023.
Da blir det mer igjen til andre gode formål i kommunebudsjettet, innbyggerne får bedre luft og puste i og kommunene reduserer klimautslippene.
Kommunen er avhengig av biler for å levere gode tjenester. Men så lenge bilene kjører på fossilt drivstoff bidrar de til helt unødvendige utslipp og kostnader. En bil i omsorgstjenesten som kjører 25.000 kilometer i året, kan spare kommunen for ca kr 17.000,- bare i drivstoffutgifter årlig og dessuten få fritak for årsavgift. NRK og Transportøkonomisk institutt kom tidligere i år frem til at Østre Toten, en ganske gjennomsnittlig Norsk kommune med ca 15 000 innbyggere kan spare en million kroner på å bytte ut sine 60 diesel- og bensin drevne biler i omsorgstjenesten.
En kommune som bytter til el-bil, inspirerer også egne ansatte og innbyggere. Vi vet at smitteeffekten er stor når det gjelder overgang til el-bil. I følge Norske elbilforenings medlemsundersøkelse Elbilisten, sier 67 % at de er inspirert av sin omgangskrets til å kjøpe el-bil.
En overgang til 100 % elektriske tjenestebiler vil bety at utbygging av ladeinfrastruktur kan bli lønnsomme. Det vil også komme både innbyggere til gode og gjøre det lettere å velge miljøvennlig for flere som skal kjøpe bil.
Utviklingen skjer raskt, og det har også blitt enda lettere å bytte til el-bil. Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) har laget en nyttig effektkalkulator for kostnader og utslipp på nettsiden anskaffelser.no.
Det finnes allerede en rekke el-biler som kan gjøre det som kreves i kommunens tjeneste, og i løpet av 2020 kommer enda flere. På elbil.no finnes oversikten.
Det er ingen grunn for å vente – det er bare å sette i gang.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags