Gaven til den som mangler alt

Titusener av hjemløse katter lider i Norge, og mange taper kampen mot kulden.

Titusener av hjemløse katter lider i Norge, og mange taper kampen mot kulden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI høst ble en kattunge plukket opp fra en grøftekant i ei bygd i Gloppen kommune. Den var utmagret, full av lus og manglet øyne. I lang tid hadde den gått hjelpeløs uten at noen brydde seg. Da den endelig ble tatt hånd om mol den på vei til veterinær, der den fikk sovne inn.

Daglig møter hjelperne av hjemløse dyr lignende skjebner. Titusener av hjemløse katter lider i Norge, og mange taper kampen mot kulden. Ørkendyret som vi har bragt med oss til kalde strøk trenger hjelp, og den bør ikke være vanskelig å gi.

De som først og fremst kan hjelpe er Mattilsynet. Ved å innføre lovpålagt id-merking og kastrering vil det gi veterinærer og hjelpeorganisasjoner et viktig verktøy for å gjenforene bortkomne katter med eierne, og det vil stoppe syklusen av lidelse - der utallige kattunger settes inn i verden bare for å ende opp hjemløse. Mattilsynet og politikerne må våkne og sette denne dyretragedien på dagsorden. De som har ansvar må vise det.

Inntil videre er det frivillige som må ta dette ansvaret og takle belastningene ved å være vitne til lidelser som de ikke kan stoppe. Arbeidet er basert på støtte fra frivillige - så støtt dem, det redder liv. Får man en hjemløs katt på trappa så gi den mat og vann, ta den inn i varmen, søk etter eier og kontakt en hjelpeorganisasjon, hvis man ikke kan tilby katten et hjem selv. Som siste utvei kan man gi den et kattehus kledd med isopor, eller helst sette inn et varmeelement, da kan den overleve vinteren.

Vi bør heller ikke glemme de hjemløse hundene i andre deler av Europa - de som nektes et hjem og som fryser i hjel på gata der eierne har dumpet dem, eller i offentlige mottak der de samles opp for å dø. Et bidrag til organisasjoner som hjelper med kastrering, mat og annet nødvendig kan redusere lidelsene blant hunder som på samme måte som kattene i Norge er blitt ofre for masseavl og bruk- og kast.

Alle kan være med å snu den negative utviklingen. Ved å kastrere katten sparer du mange ufødte kattunger for et lidelsesfylt liv som hjemløse, og samtidig gir du hjemløse katter en bedre sjanse til å få et hjem. Adopterer du hjemløse dyr redder du liv i stedet for å støtte oppdrett som skaper flere tragiske skjebner. Dyrene som trenger deg finnes i tusentall både i Norge og i andre land.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags