Ingen dyr har så dårlig start på livet som kalven

Kalv i båsfjøs.

Kalv i båsfjøs. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De fleste kalver i melkeproduksjonen får en trist start på livet. I konvensjonell drift tas kalven vanligvis fra mora rett etter fødsel. I økologisk drift går kalven med mora i 3 dager. Det fører til at det utvikles sterke bånd, som så brytes når mor og barn skilles. Kua går gjennom 9 måneder drektighet, føder i smerte og har juret sprengfullt av melk til kalven, og så tar menneskene både kalven og melka, til tross for overproduksjon av melk.

Kalven er det eneste dyreslaget som kan oppstalles enkeltvis i flere uker etter fødsel. I konvensjonell drift kan den stå alene i 8 uker, i økologisk drift i en uke. Veterinærinstituttet viser til at isolasjon er negativt for alle sosiale dyr. Kalveboksen er ofte så trang at kalven ikke kan bevege seg stort. Forskrift om hold av storfe krever at kalver mellom 0 og 6 måneder skal kunne legge seg, ligge, reise seg og drive kroppspleie. Det er alt.

Småkalver kommer vanligvis ikke ut den første sommeren. Er det oksekalver kommer de som regel aldri ut. Mange kalver må drikke melk av bøtte og får ikke fungere som pattedyr. De sluker melka og suger deretter på bingeinnredningen for å prøve å stille sugebehovet. Det er blitt mer vanlig med melkebar der kalvene kan suge melka mer naturlig, men ingenting kan erstatte en mor.

Noen har funnet gode systemer der ku og kalv kan gå sammen. Det fungerer både i båsfjøs og løsdriftsfjøs. Det gir mange fordeler – mindre ketose og jurbetennelse på kua, friskere kalver med bedre tilvekst og økt trivsel for ku og kalv. Ifølge forskere i inn- og utland er dette framtidens løsning. Men det er forbrukerne det står på.

Vi kan ikke fortsette å behandle kalven stemoderlig og la den vokse opp i sosial isolasjon og med kronisk sugefrustrasjon. Dyr har de samme grunnleggende følelser og behov som oss, og vi må ta mer hensyn til dem. Kalven må få en bedre start på livet. La kalven være der den hører hjemme – hos mor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags