Gå til sidens hovedinnhold

Vi risikerer at den felles nødsentralen i Bodø blir landets eneste

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I disse dager blir tre operasjonssentraler i Bodø til en. Dermed får Nordland en felles nødsentral for politi, brann og helse.

Det er helt i tråd med et sterkt politisk ønske, i etterkant av 22. juli og Gjørv-kommisjonens rapport. Bra for Nordland, men dette kan fort bli den eneste fellessentralen i hele landet.

VG kan nemlig avsløre at det foregår en intens maktkamp om organisering av nødsentralene. Politidirektoratet skal i flere runder ha trenert og motarbeidet de klare vedtakene og føringene fra politisk hold.

I Drammen er de tre alarmsentralene plassert i samme lokale, og dette ble av Gjørv-kommisjonen løftet fram som et vellykket forbilde. Men Politidirektoratet snudde i tolvte time, og resultatet ble sentral i Tønsberg og ikke Drammen, og dermed ingen samlokalisering.

Som eneste land i Europa har Norge tre nødnumre (110,112 og 113), og løpet av neste år skal fem av 12 distrikter ha samlokalisert politi og brann.

Det er en kjent sak at helsemiljøene aktivt har motarbeidet felles operasjonssentraler. Helt siden 2014 har også Politidirektoratet advart regjeringen mot å tvinge de tre nødetatenes sentraler i samme lokaler.

10. juni 2015 ble nærpolitireformen vedtatt. Da ga Stortinget klar beskjed om at nødsentralene for politi og brann skulle samlokaliseres, og at de aktuelle lokalene også skulle klargjøres for at de akuttmedisinske sentralene kunne flytte inn.

Justis- og beredskapsdepartementet fulgte opp med følgende klare marsjordre: «For å sikre effektene av samlokalisering skal nødmeldingssentralene lokaliseres vegg-i-vegg i samme etasje». Da reagerte politidirektør Humlegård og sendte protestbrev til departementet.

Dette er en kompleks sak. Nødsentralenes plassering må også sees i forhold til politiets kommandosentraler. Flere andre politifaglige hensyn må også tas med.

På den annen side vil vi minne om hva som gikk galt i kjølvannet av massakren 22. juli 2011. Den samlokaliserte nødmeldingssentralen i Drammen var den eneste som i evalueringen fikk stempel som godkjent. Det er et tankekors.

Nå er spørsmålet om politidirektøren Odd har tatt for mange omkamper. Det er tross alt politikerne som skal ha siste ord.

Kommentarer til denne saken