Et økende antall nyhetsanalfabeter truer selve grunnlaget for vårt demokrati.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

AproposI en anonym, fire etasjer høy bygning nord i St. Petersburg sitter fotsoldatene i Russlands uerklærte krig mot Vesten. Rett før helgen ble 13 av dem tiltalt for å ha deltatt i et koordinert cyberangrep på USA, med mål om å rive ned tilliten til det amerikanske demokrati.

Ingen av dem kommer noensinne til å møte i en amerikansk rett, men tiltalebeslutningen gir et fascinerende innblikk i en bevisst strategi for å skape uro og forvirring hos «fienden».

I utgangspunktet er det lite nytt i det; begge sider brukte slike metoder under den kalde krigen.

Russerne har et eget begrep for aktiviteten; maskirovka, som har vært en del av russisk militærstrategi helt tilbake til slaget ved Kulikovo i 1380, et slag som fremdeles er del av undervisningen ved russiske militærakademier.

Sitt moderne uttrykk fikk den i forrige århundre, og strategien ble stadig utviklet fra kamuflasje og skjulte hærstyrker, til desinformasjon og mediestrategier.

Det nye er den eksplosive økningen i antall muligheter man har for å lykkes. Ikke minst skyldes dette en kombinasjon av svekkede tradisjonelle medier og framveksten av nye, sosiale medier som er lette å manipulere.

Jeg besøkte før jul St. Petersburg og fikk da møte både mennesker som har jobbet i de såkalte «trollfabrikkene», og journalister som bidro til å avsløre dem.

Mesteparten av de metoder tiltalen beskriver er derfor velkjente. Det er for så vidt også det faktum at angrepet på amerikanske institusjoner begynte lenge før Donald Trump ble presidentkandidat.

Men Trumps kandidatur, da det først kom, passet som hånd i hanske til det opplegg trollene alt hadde på plass.

Det kanskje mest skremmende ved detaljene tiltalen gir, er hvor lett spill trollene fikk. Det siteres blant annet fra mails der trollene selv uttrykker forbauselse over hva amerikanere er villige til å tro.

Dermed kommer tiltalen til å si vel så mye om USA som om Russland.

Det er særlig to trekk som bør bekymre – både amerikanerne og oss andre: Det ene er et så høyt politisk konfliktnivå at man er villig til å tro nesten hva som helst om mennesker man er uenige med. Det andre er en stadig dårligere evne til å skille mellom hva som er sant og usant av det man leser.

Det er blitt kalt «nyhetsanalfabetisme», og åpner døra på vidt gap for alle som vil manipulere den demokratiske prosessen.

Det er langt fra USA til Norge, men vi ser mange av de samme tendensene her.

Det vil også være naivt å tro at ikke også vi kan utsettes for cyberangrep. De er del av en hybrid krigføring Russland har lang erfaring med, og som har vært svært vellykket de siste årene.

Så kanskje vi bør lære oss ordet maskirovka jo før jo heller, og begynne å ta motgiften alt nå: Økt respekt for våre meningsmotstandere, og mindre villighet til tro absolutt alt vi leser på nett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags