Gå til sidens hovedinnhold

Derfor valgte AN å publisere

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

- Jeg har mottatt både kritikk og spørsmål om hvorfor AN valgte å publisere debattinnlegget fra forfatter og skribent Morten Strøksnes på an.no, med sterke påstander mot flere navngitte personer, før de berørte selv fikk anledning til å svare for seg. Spørsmålet er godt. Beslutningen var ikke enkel, men basert på en helhetlig vurdering, skriver sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen om hvorfor innlegget til Strøksnes ble publisert på an.no onsdag morgen.

Her er hans forklaring på publiseringen:

• Debattformen fungerer slik at den veksler mellom svar og tilsvar. Dersom alle skulle svare samtidig i en opphetet debatt ville det blitt et salig kaos. Når alle roper i munnen på hverandre samtidig er det ikke debatt, bare støy.

• Leserbrevet fra Strøksnes er et nytt innlegg i rekken, som inneholder sterke påstander og tilsvar i en pågående debatt med høy temperatur. Det florererer med usedvanlig friske skuddvekslinger og personkarakteristikker, både i lokale og sosiale medier. Strøksnes har tidligere gått hardt ut. I retur er han blitt utsatt for tilnærmet karakterdrap, blitt karakterisert som «sladrekjerring» og det som betydelig verre er. 

• Også Avisa Nordland angripes i kommentaren fra Strøksnes.  Som redaktør i AN angripes jeg fra alle hold.  Jeg har fått karakteristikken «skjødehund» med beskyldninger om at jeg «gjesper og later meg på makthavernes fang og ikke er noe å fø på». Såpass må jeg tåle. Det skulle bare mangle.  Jeg har alle muligheter til å svare for meg. Det har jeg også gjort. Etter at innleggene var publisert.

• Bodø NU har valgt å holde igjen innlegget i påvente av tilsvar. Kreativ prosjektleder i Bodø NU, Rune Nilsen, har tidligere i egen publikasjon begått et karakterdrap av Morten Strøksnes i en kommentar. Jeg har ikke registrert at Strøksnes fikk anledning til samtidig tilsvar av Bodø NU.

• Innlegget fra Strøksnes er provoserende, ironiserende og spissformulert. Innlegget utfordrer maktmennesker og sterke personligheter på saksområder av stor offentlig interesse. Dette er personer som både har ordet i sin makt, menneskelige ressurser, kommunikasjonsapparat rundt seg og alle muligheter for å svare godt for seg. Det får de også anledning til å gjøre.

• Geir Are Jensen, Rolf Cato Raade og Morten Chr. Jakhelln ble umiddelbart etter publisering kontaktet av AN via mail, telefon og sms med ønske om raskt tilsvar og/eller intervju. Rådmann Rolf Kåre Jensen og ordfører Ole Hjartøy er også kontaktet, med samme tilbud.

• Tilbudet står åpent. AN vil fortløpende publisere tilsvarene så snart vi mottar disse. Det samme gjør vi dersom noen av aktørene takker ja til tilbudet om intervju. Vi tilbyr rikelig med plass og rom. Alle berørte vil slippe til.

Kjør debatt!

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør

Kommentarer til denne saken