Derfor taper Trump i november

Av

Mange synes like sikre på at Trump vinner høstens valg, som de for fire år siden var på at Clinton ville vinne.

DEL

AproposDet er som kjent vanskelig å spå, særlig om framtida. Likevel prøver vi oss gang på gang; fra meningsmålere til statsvitere, fra politiske kommentatorer til mannen i gata.

Noen ganger baserer vi vår spådom på forskning og målinger, andre ganger på magefølelsen og hva andre mener.

Stadig oftere bommer vi. I hvert fall når det gjelder valgresultater. For det som en gang var etablerte sannheter om velgeradferd, er blitt villedende myter som leder oss på villspor.

For fire år siden var en hel verden overbevist om at USAs neste president ville hete Hillary Clinton. Meg inkludert, selv om jeg vil påpeke at jeg i god tid før valget også skrev at Clinton var så unikt upopulær at Trump faktisk kunne vinne.

Siden glemte jeg min egen påpekning, fordi alle meningsmålinger og alle «eksperter» sa det motsatte: Clinton vinner lett i november.

Ikke minst sa min favorittekspert den gang det. Nate Silver fra nettstedet fivethirtyeight.com ga en måned før valget Trump en 13 prosent sjanse for å vinne.

Nå er vi der igjen, og denne gang er den aksepterte visdom at Trump blir gjenvalgt.

Noen har nesten slått det fast allerede, etter hans suksess med riksretten og demokratenes nominasjonskaos i Iowa.

Trump gjør det da også bedre på meningsmålingene enn noen sinne, økonomien blomstrer og etter krigen har bare to sittende presidenter gått glipp av gjenvalg.

Likevel. Erfaringene fra 2016 gir grunn til skepsis når det gjelder alle spådommer om amerikanske velgeres adferd. I hvert fall de som tar for gitt at den er som før.

Ved demokratens primærvalg i New Hampshire forrige uke bestemte halvparten av velgerne seg for kandidat i løpet av de siste 72 timene. Det er ifølge CNN dobbelt så mange som i 2016, og viser at svært mye kan endres i løpet av kort tid.

Og i republikanernes primærvalg slo Donald Trump alle rekorder for antall stemmer på en sittende president. Noe som viser at den republikanske basen nå er vel så mobilisert som den demokratiske.

Da er vi kommet til den ene eksperten som går mot strømmen, og alt nå slår fast at Trump kommer til å tape valget. Det er statsviteren Rachel Bitecofer, som ble berømt etter at hun i 2016 tippet rett på nesten alle de 42 setene demokratene vant i kongressvalget.

Hun gjorde det ved å bruke en helt ny modell, der uavhengige velgere er fjernet fra kalkylen. Ifølge Bitecofer finnes det nemlig ikke lenger nøytrale velgere i USA, i hvert fall ikke når det gjelder Trump.

Det avgjørende er derfor ikke hvilken kandidat demokratene stiller med, men hvorvidt de får de mange som hater Trump til faktisk å møte opp i valglokalene.

Poenget er at den demokratiske basen er mye større en Trumps base. Bitecofer spår derfor allerede nå at Trump vil få 197 stemmer i valgmannskollegiet, mens demokratenes kandidat - uavhengig av hvem det blir - får 278 stemmer.

Hun legger samtidig til at dette kan endres dersom demokratene velger Bernie Sanders. Han er så radikal at det alene kan endre valgdynamikken.

Det som gir styrke til Bitecofers argument - ved siden av at hennes modell traff nesten 100 prosent rett i 2018 - er at Trumps seier i 2016 var et slags politisk mirakel.

Trump fikk tre millioner færre stemmer enn Clinton, og vant fordi et ekstremt høyt antall velgere i Michigan, Pennsylvania og Wisconsin stemte for en annen kandidat enn både Trump og Clinton.

Bitecofer sammenligner det med å få utdelt en royal straight flush i poker, og mener det vil være umulig for Trump å gjenta dette, om demokratene makter å mobilisere basen bedre enn i 2016.

Den gang tok svært mange det for gitt at Trump ville tape, og tillot seg den luksus å sitte hjemme, eller stemme på en annen kandidat. Det vil ikke skje nå.

Bitecofer har også rett i at slik det amerikanske valgsystemet er rigget, må Trump antakelig vinne alle disse tre statene på nytt. Om demokratene spiller sine kort bedre enn i 2016 vil det bli svært vanskelig.

Om de sa ikke makter å splitte partiet igjen gjennom en bitter intern valgkamp, slik at mobiliseringen også denne gang uteblir.

Kombinasjonen av flaks og dårlig motstand har alt gitt Trump en seier, og jeg vil i hvert fall ikke tippe mot at det skjer igjen.

Rachel Bitecofer er uansett blitt min nye favorittekspert. Noe som nok bør mane til en viss forsiktighet der ute, ettersom min forrige bommet så totalt med sine spådommer i 2016.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags