Coops linjeskifte er viktig for den demokratiske samtalen, fordi kjøpesentra er i ferd med å ta over som de viktigste møteplassene

Aktivitet som førte til pågripelse av politiet ved City nord før Stortingsvalget

Aktivitet som førte til pågripelse av politiet ved City nord før Stortingsvalget Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevCoop Nordland har gitt etter og godtar at de politiske partia tre veker før hvert valg kan drive valgkamp med stand utafor en av City Nords innganger. Linjeskiftet er viktig for den demokratiske samtalen i samfunnet fordi kjøpesentra er i ferd med å ta over som de viktigste møteplassene mellom folk.

Men det var en hake ved Coop Nordlands nye linje. I møte med senterlederen på City Nord rett før NRK kom på reportasjebesøk fikk jeg på spørsmål også vite at politiske (og religiøse) ytringer utenom hvert valg vil være forbudt som før. Tillatelsen skulle altså gjelde tre veker på to år, forbudet alle 52 veker i mellomvalgår og 49 veker i valgår.

På vårt siste møte godtok Coop også at ytringer kan formidles resten av året, så lenge de ikke medfører bruk av utstyr som kan være til hinder for ferdselen eller for godkjent handel på uteareala. Coop er enig i at ytringsfriheten også skal ha forrang i det de oppfatter som en juridisk gråsone. Derfor er dette en viktig seier for ytringsfriheten.

"Med offentlig sted menes et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmenheten ferdes". Slik er dette formulert i Straffeloven. I politivedtektene for Bodø er definisjonen på offentlig sted den samme, og med ei rekke eksempler på hva som er offentlig sted.

Det burde altså ikke herske tvil om at i alle fall gang- og torgareala ved City Nord er av denne typen. Men ytringsfrihet ved kjøpesenter angår langt mer enn City Nord. Statlige forskrifter, politivedtektene og kommunale reguleringsplaner bør derfor bli tydeligere, slik byekspert Erling Dokk Holm og leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes sier til NRK nett.

Frimodige ytringer om statsstyrelsen og enhver annen gjenstand er som kjent tillatt for alle, etter Norges grunnlov. Ifølge Menneskerettsloven omfatter ytringsfrihet retten til å motta og meddele opplysninger og ideer uten inngrep av offentlig myndighet.

Ingen av begrensningene i loven handler om eiendomsretten. Coop og samvirkebevegelsen i Nordland har ei viktig rot i Sulitjelma. Den private eiendomsrett blei først brukt for å hindre organisering der, deretter for å nekte de nye kooperatørene for 110 år sia tomt i Sulitjelma, slik at Coopen måtte reises på Finneid noen timer fra Sulitjelma på den tid.

Det er derfor paradoksalt at nettopp Coop Nordland havna i rollen som spydspiss for den private eiendomsretten mot en demokratisk rettighet, til og med ved bruk av politi.

Politisk aktivitet er mer enn partipolitikk og valg. For folkeaksjoner og folkebevegelser, som kooperasjonen en gang var, er retten til frie ytringer der folk møtes minst like viktig. Sjøl har jeg sikkert stått utafor City Nord oftere for Nei til EU og for å samle underskrifter for å bevare Rønvikjordene og hindre hyttebyer ved Saltstraumen enn for å dele ut materiell for RV og Rødt.

Ledelsen i Coop Nordland er interessert å fjerne den lite kledelige klistrelappen som har kleba ved dem. Frie ytringer uten ordensproblem av noe slag skal ikke lenger føre til bortvising eller borttauing av politiet. Da må de også sørge for at vekterne får en ny forståelse av sine oppgaver. Episoder som da en forbipasserende bryskt blei nekta å ta bilde av pågripelsen på min forespørsel , må også være historie. Likeså at NRK blir avkrevd tillatelse når de tar bilde (av meg) utafor City Nord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags